Priština bi da šalje KBS na sever bez dozvole Kfora, šta bi to značilo za Srbe?

KBS
Izvor: Fejsbuk/Aljbin Kurti

U trenutku kada su sve oči uprte u Prištinu kako bi povukla poteze u pravcu deeskalacije na kojoj insistiraju SAD, EU i NATO, Ejup Maćedonci, novi ministar odbrane u vladi Aljbina Kurtija, poručuje da očekuje da će Kosovske bezbednosne snage moći na sever i bez dozvole Kfora. Za sagovornike Kosovo onlajna, Maćedoncijevo priželjkivanje KBS u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom je opasno i ne doprinosi smirivanju krize, i nastavak je pritiska na kosovske Srbe, ali i na Beograd. 

Ukazuju i da su ostale poruke koje je Maćedonci poslao u prvom intervjuu koji je dao od dolaska na mesto ministra odbrane očigledno odabrane da budu u funkciji konstantnih provokacija Prištine. 

Maćedonci je, naime, napravio paralelu između KBS i OVK, u kojoj je bio jedan od komandanata, a poručio je i da će "KBS biti spremne da brane Kosovo kada to postane neophodno". Nije propustio ni da govori "o bazama koje Srbija ima u blizini Kosova" i koje KBS "drže budnima".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da u trenutku kada Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i izaziva tenzije i provokacije na severu, poruka Maćedoncija - da će KBS uskoro delovati i na prostoru severa Kosova, ne može da se drugačije shvati nego kao otvorena pretnja. Petković je podsetio na garancije iz 2013. godine, generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, kao i na garancije koje je 28. decembra prošle godine dao NATO, a po kojima KBS ne mogu na sever bez njihove saglasnosti.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže za Kosovo onlajn da je pominjanje mogućnosti da se KBS vrati na sever u situaciji podignutih tenzija  i kada se ulažu napori u pravcu deeskalacije bacanje "žiške u vatru".

"Nije toliko važno šta izjavljuju predstavnici Prištine nego šta će o svemu tome reći njihovi 'roditelji' sa Zapada i koliko daleko će im dopustiti da idu. Oni vrlo dobro znaju da je to provokacija i bacanje 'žiške u vatru', ali očigledno procenjuju da je sada trenutak da se pojača sveobuhvatni pritisak na Srbiju i Srbe sa Kosova, koji neće da prelazi granicu dozvoljenog ali da može da nas natera da smekšamo i konačno prihvatimo svršen čin nezavisnog Kosova", kaže Jovanović.

To što Maćedonci priželjkuje da KBS može da se samovoljno kreće po severu u trenutku kada se očekuje da Priština preuzme korake u pravcu deeskalacije na koje se obavezala, Jovanović vidi kao "gradaciju eskalacije koju kreira Kurti".

"On stalno iznosi stavove i vuče poteze koji su za stepen više iritantni, zapaljujući i uznemiravajući, i za Srbe na Kosovu i za Beograd. Očekivanje je da bi to moglo da izvuče iz ravnoteže bilo Srbe na Kosovu ili sam Beograd i da oni to protumače kao nešto što se više ne može trpeti i da u skladu sa tim reaguju. A onda da optuže srpsku stranu za glavnog krivca za nestabilnosti i krize. To za sada nadgleda Zapad, na čelu sa SAD i Kfor, i ne dozvoljavaju da te provokacije koje stižu iz Prištine pređu granicu nekontrolisanog stanja", ističe on.

Ukazuje i da je Maćedonci priznao da je na snazi dogovor Kosova i NATO po kojem KBS ne sme na sever bez dozvole komandanta Kfora.

"Ali odmah zatim dodaje da se nada da će se to uskoro promeniti, uz nove političke dogovore. Nije zanemraljivo ni to što je, praktično u istom paketu sa odlaskom KBS na sever, pomenuo i OVK, čiji je pripadnik bio, ukazujući da ga je ta teroristička organizacija oblikovala i da je u osnovi svega. I to je još jedna provokacija. Mada je i bez njegovih poruka očigledno da su KBS preimenovana OVK. Ona je 'zaledila' svoje terorističke aktivnosti, ali su ostali na snazi njeni politički ciljevi, koje sad treba da se sprovedu i uz pomoć KBS - Kosovo samo za Albance, Kosovo van Srbije", navodi Jovanović.

Ukazuje da će to što Maćedonci i ostali predstavnici vlasti u Prištini priželjkuju i pokušavaju da urade biti moguće samo u meri u kojoj to Amerika bude dozvolila.

"Svakako ovo što govori Maćedonci pojačava nesigurnost u kojoj Srbi sa severa žive. Nadam se da će u NATO, Kfor, SAD biti dovoljno razumevanja i shvatanja da je situacija daleko od toga da bi se potpuno poništili Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi ostali sporazumi i da se dozvoli KBS da švrlja po severu kad i kako hoće. Istakao bih i da Maćedonci nije propustio da spomene i baze Srbije uz administratinu liniju i da je odmah dodao da će KBS biti spremne da odbrane Kosovo. On očigledno hoće da stvori atmosferu neke ugroženosti Kosova, iako im niko ne preti, naprotiv, Srbi sa severa su ti kojima se preti i koji se drže u stanju stalne neizvesnosti,a Priština je ta koja je pretnja po mir u celom regionu", priča naš sagovornik.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković smatra da je izjava Maćedoncija deo prištinske i Kurtijeve "mape puta provokacija", posebno na severu.

"Provokacije su svakodnevne i svaka nova ima za cilj da se prethodni potezi usmereni protiv kosovskih Srba 'zabašure', da se njima manje bavimo i mi i međunarodna zajednica. Na primer, mi ne znamo da li se i gde povuklo 25 odsto policajaca iz opštinskih zgrada, zaustavili su gradnju socijalnih stanova i zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici, hoće da isele srpske institucije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali... Lista je dugačka, a svaka nova provokacija prethodnu gura u drugi plan. Da ne govorim o tome da su prošla tri meseca a da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne napuštaju ni opštinske objekte na severu niti podnose ostavke", kaže Anđelković za Kosovo onlajn.

On upozorava da bi davanje dozvole KBS da budu prisutne na severu bilo pogubno ne samo za kosovske Srbe već i pretnja za stabilnost celog regiona.

"To bi bila potpuno suluda stvar, jedno bezakonje koje se toleriše Kurtiju. On se proglašava borcem za demokratiju i protiv korupcije, a afere tresu prištinsku vladu, od hapšenja člana njegovog Samoopredeljenja za šverc droge do niza skandala u vezi sa robnim rezervama, energetikom... Tu je i puštanje albanskog policajca koji je pucao na srpsku dece na Badnje veče kod Štrpca, a s druge strane se bivši gradonačelnik tog mesta drži u pritvoru skoro dve godine zato što su neki albanski tajkuni gradili bespravno na Brezovici", navodi Anđelković.

Dodaje da ne zna da li su i koliko na Zapadu i pre svega u NATO i Kfor, svesni opasnosti koju bi nosilo eventualno ukidanje zabrane da KBS mogu da budu prisutne na severu Kosova.

"Stalno se poručuje da se KBS priprema, i da oni to podržavaju i pomažu, da bude u skladu sa NATO standardima. S jedne strane pozivaju na deeskalaciju i smirivanje tenzija na severu, opominju Prištinu da ne vuče jednostrane poteze, a s druge rade na stvaranju tzv. vojske Kosova", zaključuje on. 

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan S. Miletić kaže za Kosovo onlajn da je jedina strategija Prištine izazivanje eskalacije i sukoba na severu Kosova. 

"To doživljavaju kao mesto koje im stvara najveće probleme, odnosno mesto otpora srpskog naroda. U tom kontekstu, izjava Maćedoncija nimalo ne iznenađuje, jer radikalizacija je jedino što oni imaju kao strategiju. A ta deeskalacija je samo način da stvore privid da nešto rade, kako bi 'zamazali oči' međunarodnoj zajednici, a u suštini, pre ili kasnije, uvek izbije taj radikalizam i nasilje kao metod vođenja njihove politike", ističe Miletić.

Po njemu, mogućnost da KBS bez prethodne dozvole Kfora može na sever apsolutno je nedopustiva, ne samo u trenutnoj inače krhkoj situaciji na terenu, nego i u budućnosti. 

"To ne samo da nije moguće po brojnim sporazumima, nego bi bilo nešto što bi pokazalo da Srbi samo oružanim metodama mogu da odbrane svoja prava, slobodu i živote. Prisustvo oružanih snaga Prištine i sav metod njihovog delovanja posebno poslednjih meseci, kada je došlo do ozbiljne eskalacije, ranjavanja Srba i brutalnih hapšenja bez ikakvih dokaza i bez želje da se poštuju ljudska prava bilo koga, samo po sebi već ukazuje da se neko zaista neodgovorno odnosi prema bezbednosti. I to ne samo prema bezbednosti Srba i KiM, nego celog regiona. To sve značajno može da upali ceo region i da vatra bude bez kontrole", navodi Miletić.

Dodaje da se srpski narod na Kosovu dugo uzdržava, trpi razne brutalnosti i da je dalja eskalacija nedopustiva i izuzetno opasna.