Graovac: Samo pominjanje KBS na severu put ka eskalaciji

Polaganje zakletve novih pripadnika KBS
Izvor: Reporteri

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je i samo pominjanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova, a kamoli planiranje da se te snage instaliraju tamo, siguran put ka eskalaciji situacije, a predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović vidi kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao čoveka incidenata i jedinog odgovornog za trenutnu krizu, piše Kurir.

Graovac smatra da je eventualnim instaliranjem KBS na severu direktno ugrožena bezbednost Srba.

"Očigledno je da Albanci rade na formiranju vojske, a ne bi smeli. Isto tako je očigledno da imaju plan da eliminišu svaku nadležnost stranog faktora na KiM", kazao je Graovac.

Novi kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci javno je priznao da se ulažu politički napori da se ukine zabrana prisustva Kosovskih bezbednosnih snaga na severu bez prethodne saglasnosti komandanta Kfora, a Graovac kaže da ta izjava pokazuje da Priština direktno cilja na to da oduzme nadležnost Kfora, koji je na severu KiM jedina oružana snaga zadužena za bezbednost.

"Kfor na to ne reaguje i s razlogom se pitamo da li ćutanjem takve namere i odobravaju. Kurti po ko zna koji put demonstrira da mu nije u interesu da dođe do deeskalacije i da iznova traži izgovore da održi tenzije", upozorava Graovac.

Odalović kaže za Kurir da je Kurti uradio sve ono što je izazivalo incidente, provokacije, ranjavanja, hapšenja, brutalno nametanje jedne priče

"Kurti je čovek incidenata i to radi kontinuirano. To se pretvorilo u institucioni teror, u zgrade opština je uveo te pripadnike specijalnih jedinica s dugim cevima. Okupirao je prostor severa KiM i uspostavio je teror u toj instituciji", kaže Odalović.

Drugi teror koji primenjuje Kurti, kako navodi Odalović, je pravosudni, gde se ljudi hapse i određuje im se pritvor uz vrlo malo informacija o tome šta ih čeka.

"Puni su zatvori Srba koje je Kurti uhapsio pre nekoliko meseci. Kurti instalira te gradonačelnike, uprkos svemu, dovodi policiju i zatvara krug. To je trajalo jedno vreme bez nekih efekata. Potom je otišao dalje, pa je te iste gradonačelnike stavio na funkciju terora koji vrši. Počeo je raznim zabranama, da bi rezultiralo i zabranom uvoza srpske robe kako bi Srbe doveo u situaciju da se osete nesigurno po bilo kom, ali i medicinskom pitanju", izjavio je Odalović.