Šta je epilog događaja u Banjskoj: Ko su gubitnici, a ko je na dobitku?

Policija Banjska
Izvor: Kosovo Online

Crni bilans jučerašnjeg sukoba u Banjskoj još nije definitivno zaključen, ali činjenica da je, po trenutnim informacijama, poginulo petoro ljudi, da je jedan teško povređen govori o dramatičnoj situaciji trenutnog stanja na severu. Kosovske vlasti najavljuju nastavak borbu protiv "terorista", a Srbi sa druge strane strepe od daljih akcija specijalne policije, ali rešeni da uprkos svim nedaćama ne napuštaju svoje domove. Policijska opsada Banjske i dalje traje, a sagovornici Kosovo Onlajn iz Gračanice i Beograda upozoravaju da je ovo štetno i za Srbe i za Albance.

Ipak, nemaju dilemu da je ovu situaciju izazvala nerazumna politika Aljbina Kurtija i da se, nažalost, nešto tako moglo očekivati posle svih tenzija koje su na severu Kosova aktuelne već za mesecima. 

Na to je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da su se Srbi sa severa pobunili ne želeći više da trpe Kurtijev teror. Podvukao je da, iako je o tome govorio mnogo puta, iako je svakog dana u Briselu i Njujorku upozoravao da do svega ovoga može da dođe, malo ko je želeo da sluša. Predsednik je kazao da je od 3. novembra 62 puta korišćena kosovska policija na severu i istakao da je bilo pitanje trenutka kada će oni koje policija progoni, a koji se kreću na relaciji "centralna Srbija - Kosovo i Metohija" da bi izbegli hapšenje, da pokušaju da uzvrate. 

"Ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca, to je za osudu i to nam nikome nije bilo potrebno, ponajmanje srpskom narodu pogotovu u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa i tu nema međutim. Za svega sat i 20 minuta, tih nekoliko desetina Srba su bili u potpunom okruženju i sproveden je brutalan napad na njih. Pitali zašto Kfor to ne radi, ali oni su dali "kart blanš" dozvolu Kurtiju da se, kako kažu, obračuna sa teroristima i verovatno pobije što više ljudi", naveo je on.

I premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je jedini krivac za sukobe na Kosovu, pa i za incidente u Banjskoj u noći između subote i nedelje, Kurti, dodajući da je predsednik Vučić više puta upozoravao da do ovakvog sukoba može doći. Ukazala je da je Vučić u tom govoru pomenuo i da je Kurti, nakon što je u potpunosti odbio predlog Brisela za deeskalaciju, izašao ispred jedne od najvažnijih zgrada EU i rekao medijima da „Srbi moraju da pate i plate“, a da se niko se nije osvrnuo na te reči, ni iz SAD, ni iz EU. Dodala je da je Vučić upozorio i na puzajuće etničko čišćenje i na teror koji svakodnevno trpe Srbi na Kosovu. Ona je posebno upozorila na to da je neko Kurtiju dao "kart blanš" da se obračunava sa "teroristima", odnosno napadačima na policiju i da ih pobije, jer to znači da na Kosovu nema vladavine prava.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić takođe je istakao da kosovski premijer Aljbin Kurti snosi odgovornost za krvoproliće na severu. Naveo je da Srbija nedvosmisleno osuđuje nasilje u kojem su ubijena najmanje trojica Srba i jedan kosovski Albanac i da poziva međunarodnu zajednicu na hitnu akciju. Podseća da su tokom proteklih šest meseci, Kurtijeve snage ranile sedam srpskih civila, među kojima i decu.

Iz SAD i EU stigle su brojne osude oružanog sukoba u Banjskoj i pozivi da se strane hitno vrate za pregovarački sto. U Briselu je za sa danas zakazan hitan sastanak specijalnog predstavnika EU Miroslav Lajčak sa diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke, i Italije, a sastanku će se priključiti i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Nakon jučerašnjih dešavanja u Banjskoj tokom kojih su stradale najmanje četiri osobe na Kosovu se oseća strah, poručuje politički analitičar iz Gračanice Aleksandar Gudžić, i upozorava da nije isključeno da će doći do novih incidenata, jer kako ističe, „jedno nasilje povlači drugo“.

Gudžić je u izjavi za Kosovo onlajn kazao da je epilog jučerašnjih dešavanja nekoliko mrtvih ljudi, blokada Banjske, trauma za one koji žive tamo i koji su ceo dan bili u blokadi i "prisustvovali ratnim scenama".

U ovakvim situacijama, svi su gubitnici, dodaje on. 

„Tu nema pobednika, jedini gubitnici su građani Kosova koji su juče ceo dan bili u jednoj vrsti vanrednog stanja i iščekivali šta može da se desi, i da li to nasilje i ta pucnjava i puškaranje, da li je moglo da proizvede sukob širih razmera, da se on prelije i na ostale delove Kosova. Dakle, tu nema pobednika, ima samo gubitnika“, rekao je Gudžić.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, ukazuje, Srbi na Kosovu strahuju od novih incidenata i sukoba.

"Znajući sve ono što je proteklih meseci i godina radila Priština, nije isključeno da dođe do novih incidenata i sukoba, jer jedno nasilje povlači drugo nasilje i tako sve u krug“, rekao je Gudžić.

Ističe da ga nije iznenadila reakcija, odnosno, odsustvo reakcije Kfora.

„NATO i Kfor se ponašaju kao legalisti i podržavaju institucije sa svim onim manama koje te institucije imaju, ali to je nešto sa čime se suočavamo godinama, da međunarodna zajednica, pre svega njen zapadni deo, ima razumevanje za nasilje koje vrši Priština nad Srbima, ili ima opravdanje za ono što Priština godinama radi“, rekao je Gudžić.

Osvrćući se na to što je čak i porodica poginulog kosovskog policajca pozvala premijera Kurtija da ne drži specijalce na severu, već da stvari rešava dijalogom, Gudžić se slaže da su razgovori jedino rešenje.

„Dijalog je jedino racionalno rešenje i nešto na čemu treba da insistira Aljbin Kurti, jer nasilje koje on sprovodi na severu povlači drugo nasilje, to je kao spirala, sistem opruge, što je više pritiskate ona u nekom trenutku eksplodira“, zaključio je Gudžić.

Situacija koja se dešava na severu reflektuje se i na jug, narod je zbunjen i izuzetno uplašen jer se pribojava da će potezi biti i radikalniji, rekao je za Kosovo onlajn Ivan Nikolić iz nevladine organizacije „Komunikacija za razvoj društva“ iz Gračanice.

Nikolić podseća da Srbi na Kosovu već 25 godina žive u strahu, ali i da niko nije očekivao da će ponovo doći do ubistava.

„Prosto je neverovatno da se u 21. veku, posle toliko godina nakon sukoba, opet dešavaju takve neke stvari, ali ono što je najžalije je činjenica da niko apsolutno ne shvata šta se zapravo desilo. Izjave visokih zvaničnika su izuzetno različite i dodatno zbunjuju narod koji je svakako uplašen ovim nemilim događajima, jer se, govorim na ljude na centralnom Kosovu iz srpske zajednice, plaše da se to ne reflektuje i na ovu stranu“, rekao je Nikolić.

Poslednja dešavanja na Kosovu samo su podgrevala situaciju, tvrdi Nikolić.

„Narod je izuzetno uplašen i pre ovog događaja zbog tih učestalih hapšenja koja su osnivana ili neosnovana, iz naše perspektive izuzetno neosnovana. Narod je bio vrlo uplašen nakon ovoga i smatra se da će potezi biti čak i radikalniji, i unutar tih zatvorenih i privatnih krugova priča se da treba ostati kod kuće i sačuvati strpljenje i zdrav razum, jer je neminovno da se ova situacija može iskoristiti vrlo loše po nas“, ističe Nikolić.

On dodaje da se svaka loša situacija na severu reflektuje na jugu.

„Jug je na neki način odavno integrisan i na neki način mi smo se odavno pomirili sa nekim činjenicama, međutim, šta god da se desi na severu reflektuje se kroz neke događaje bezbednosnog tipa, kroz neke provokacije, kroz znatno hladniju komunikaciju sa komšijama Albancima, to su u suštini najblaže stvari, a vrlo često se desi da bude i nekih ozbiljnijih posledica“, zaključio je Nikolić.