Albanci ponovo prisvajaju srpske svetinje, za Pećku patrijaršiju tvrde da je albanska pravoslavna crkva

Pećka patrijaršija
Izvor: Gazimestan.rs

Albanci pokazuju da njihove priče o brizi za srpsko istorijsko nasleđe i verske objekte ne da ne stoje, nego naprotiv, ponovo ga prisvajaju, piše Blic.

Ovog puta su i Pećku patrijaršiju, jedan od najznačajnijih objekata srpske istorije koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, "prekrstili" u albansku crkvu, i to pravoslavnu.

Upravo to je objavljeno na Fejsbuk stranci Pećke vesti.

"Pećka patrijaršija, albanska pravoslavna crkva", piše u opisu fotografije na kojoj se nalazi ovaj srpski spomenik kulture.

Očekivano, komentari na objavu su eksplodirali, a jedan broj Albanaca se svim silama trudio da objasni da ovo zaista i jeste njihovo istorijsko nasleđe.

"Mi naše ne palimo i otimamo. Zašto vi to radite ako kažete da je vaše", glasi jedan od komentara.

I zaista, nije nepoznanica da je Pećka patrijaršija nebrojano puta bila meta napada, od pokušaja skrnavljenja, do paljenja, podseća Blic.

Otimanje i prisvajanje svega srpskog

U prevodu, pokušaji otimanja i prisvajanja svega što je srpsko ne prestaju, a ovo je samo jedan u nizu, ali ne i jedini.

Provokacije traju godinama unazad, samo su se pomerile i celokupnu duhovnu tradiciju, koju se Albanci svojski trude da prekroje kao svoju.

Ove godine je, recimo, na velikoj albanskoj televiziji u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, gde se sve srpsko proglašava albanskim na Kosovu, ali i u Severnoj Makedoniji.

U septembru ove godine je prištinski list "Koha ditore" pisao o tome da je srpska država svoje drevne srednjovekovne spomenike na Kosovu "ponovo izgradila ili obnovila na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijskog perioda", uz tvrdnju da su srednjovekovni manastiri SPC na Kosovu "drevni kako za autohtone Arbre (Albance), tako i za Srbe koji su okupirali Kosovo".

Po njima, reč je o srpskim crkvama i manastirima od Dečana, Gračanice, crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila, preko Bogorodice Ljeviške u Prizrenu do Pećke Patrijaršije.

Pokušavaju da prisvoje i srednjovekovnu srpsku tvrđavu u blizini Novog Brda, za koju takođe tvrde da je Albanska, pa su u par navrata na njenim bedemima pobadali i kosovske simbole.

Da im prisvajanje tuđeg i prekrajanje istorije nije mrsko pokazali su i pre dve godine kada je kosovska skupština Prizren, koji je bio privredno i duhovno sedište srpske srednjevekovne države i prestonica srpskih careva Dušana i Uroša, proglasili "istorijskom prestonicom Kosova".

Ja
03. Decembar 2020.
Nista tamo nije bilo njihovo nit je ostalo od albanskih terorista to svi znamo da nije istina lazovi monstruozni narod bez icega dobrog osim lazi i neistine kakvi su to ljudi!!!!
Ja
03. Decembar 2020.
Ovo sta se tamo desi je najveci glupost sto sam ikada dozivela cirkus i to svet vidi kako moze svet takvom narodu pravo dati kad znaju i vide sta sve rade neznam dali ste normalni ili sam ja luda ovo sto sve vidim je nenormalno sasvim naopako!!!!
Rado
05. Septembar 2021.
Malo sanjahte kao sto sanjate Veliku Albaniju 120 god. ha ha ha.
Mark
06. Septembar 2021.
Srbi dosljaci sa karpata. To vas boli ali istina cinjenica je.pozdrav komsije i budite dobai i posetite kosovo , videcete mali singapur !