Ristić: Opasna šarlatanizacija istorije od strane Albanaca

Dejan Ristić
Izvor: Foto Bojan Džodan

Uporni i sve brojniji nasrtaji albanskih istoričara sa Кosova uz otvorenu logističku podršku u Prištini, sada već potpuno jasno pokazuju da je na delu temeljno osmišljen projekat sistematskog, potpunog i sveobuhvatnog ataka na nepokretno, pokretno i nematerijalno nasleđe srpske provenijencije koje se nalazi na Kosovu, rekao je za Kosovo Onlajn istoričar Dejan Ristić.

"Tvrdnje istoričara Jusufa Budžovija kako je, tobože, Srpska pravoslavna crkva prisvojila hrišćansko kulturno nasleđe na području nepostojeće države Kosovo predstavlja vrhunac šarlatanizacije prošlosti. O svoj besmislenosti jedne takve tvrdnje najbolje svedoči posve logička činjenica, da je nemoguće da neko prisvoji ono što je sam stvarao, štitio, obnavljao i što vekovima svakodnevno koristi kao svoja bogoslužbena i molitvena mesta", rekao je Ristić.

Istakao je da je ta tvrdnja besmislena na više nivoa jer bi po "toj nakaradnoj logici Budžovi mogao da optuži Rimokatoličku crkvu da je, primerice, prisvojila crkvu Svetog apostola Petra u Rimu, Vaseljensku patrijaršiju da je prisvojila hram Premudrosti Gospodnje (Aja Sofiju) u Carigradu i slično".

Ristić kaže da je žalosno, da neko ko sebe smatra istoričarem na tako amaterski, politikantski i pseudonaučni način pokušava da dokaže nedokazivo.

"Po tvrdnjama Budžovija SPC je prisvojila hrišćansko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji iako je i vrapcima na grani sada već potpuno jasno da su u pitanju bogomolje koje su tokom srednjeg veka, ali i kasnije, podizali srpski vladari, velikaši, crkveni dostojanstvenici i sam verni narod. O tome svodeče brojni pisani i materijalni istorijski izvori, koji ne ostavljaju prostora ni za najmanju manipulaciju u vezi sa time", izričit je Ristić.

Prema njegovim rečima situaciju čini gorom i opasnijom tumečenje Budžovija koji "očito ponet neobičnom ’kreativnošću’ u tumačenju prošlosti" čak tvrdi da su srpski pravoslavni episkopi koji su se sve do 1913. godine nalazili na čelu Eparhije raško-prizrenske, bili Albanci.

"Da nije tužno, bilo bi smešno", kaže Ristić.

Naglašava da o potpunoj naučnoj neutemeljenosti tvrdnji Budžovija svedoči i njegov iskaz kako su Srbi svoje zadužbine podizali na temeljima starijih rimokatoličkih crkava, iako je u nauci odavno dobro poznata drevna praksa podizanja novih bogomolja na temeljima ili ostacima onih starijih.

"U pitanju su drevna kultna mesta, a primeri na Кosovu i Metohiji svedoče o tome kako su u pojedinim slučajevima naši preci podizali hramove na ostacima starijih bogomolja nastalih u razdoblju Vizantije", naglašava Ristić.

On je dodao da o tome koliko su stavovi Budžovija naučno neutemeljeni svedoči i sam njihov tvorac time što u istoj izjavi naglašava kako "ne bi mogao da pruži kompetentan odgovor".

"Ukoliko bi nam bilo omogućeno da kolegi Budžoviju damo jedan dobronameran savet, onda bi se on odnosio na podsećanje da je obaveza istoričara da se strogo i isključivo drže naučnih činjenica i da ne uzimaju aktivno učešće u pokušajima revizije, falsifikovanja, politizacije ili šarlatanizacije prošlosti", kaže Ristić.

Ističe da nijedna nauka, pa ni istoriografija, ne treba i ne može da bude "patriotska".

"Ne možemo analizirati i tumačiti istorijske izvore u skladu sa sopstvenim političkim, ideološkim i drugim stavovima, odnosno iz ugla sopstvenog nacionalnog i verskog identiteta. Istorijske izvore možemo i moramo analzirati i tumačiti isključivo na osnovu složene metodologije naučnih istraživanja, a sve sa ciljem obogaćivanja i objaktivizacije našeg znanja o prošlosti", ističe Ristić.

Imajući sve to u vidu, kaže Ristić, jasno je zbog čega su "uporni pseudonaučni nasrtaji pojedinih albanskih istoričara sa Kosova na kulturno nasleđe srpske provenijencije, odnosno istrajni i agresivni pokušaji promene njegove identitetske karakteristike ništa drugo do puka promena dosadašnje taktike, a sve sa ciljem potpunog zatiranja istorijskih, duhovnih, umetničkih i identitetskih materijalnih tragova viševekovnog života Srba na Kosovu i Metohiji".

Ristić upozorava da je prezentovanje "patriotske istoriografije" opomona i motivacija za delanje.

"Ovakvi javni istupi albanskih istoričara treba da nas dodatno opomenu, prenu i motivišu na još temeljnije, sistematičnije i sveobuhvatnije interdisciplinarno istraživanje, izvođenje mera zaštite i prezentaciju kulturnog nasleđa srpske provenijencije na području južne srpske pokrajine", zaključuje Ristić.

Ja
07. Novembar 2020.
Kosovo je srpska drzava i srpska istorija je sa istinom na kosovu i stvorena ima i dokaza da je srpska istorija pravedna i vazeca i to se nemoze menjati to rade teroristi sto sto znaju i nemogu sa silom ono stvoriti sto njima nikad nije ni pripalo sa lazima i neistinama se nestvara nista osim velike lazi i nepravde srpska je pobeda bila na kosovskom boju to svi znaju i od istine i pravde se nesme pobeci!!!!!
Vucic je potpisano u Americi na zadnjem sastaku i predao je
08. Novembar 2020.
To je zavrseno oni su dobili imunitet i sada su puni samo su cekali izbore prljave u USA. Samo gledajte kako se odvija situacija
Ja
07. Novembar 2020.
Jer jedini Bog moze nepravde lazi da kazni bice kaznjeni na ovom i onome svetu sto nepravde cinite to ce biti sigurno Bog nevoli lazi jer je od lazi stvorena nepravda i to je istina!!!!
Ja
07. Novembar 2020.
To cine oni sto pravdu ubijaju nepravdu brane ko da je neka svetinja njima se to tako cini i to nije nikakva pravda!!!
gjon
07. Novembar 2020.
zasto ljutite realitet je da ste dosli iz karpate vi ste sllavi kao rusi tamo je vas gen dosliste kao koloni preko danuba svi arhuve dokumentiraju ovde su bili autoktoni albanci manstir decana gradio vitia kuqi ,, vitia kotorri,, patrirkanu na peq svi albanci gradili i cuvali ima foto dokumenata sve ima ikonu od balshaj i sa cervene boju ste moleralo da izgubite artifakte sve se znaje arkeolog edi shukriu objasnio dobeo sa faktima sve sto su bili pre vas kad ste bili na karpate
Rex
07. Novembar 2020.
Your (Serbian) history started at mid 6th century AD
So you really need to take a second look at Albanian/illyrian/Dardanian people that lived there long before you showed up
Check all Roman empire historical records for yourself
Sonora
07. Novembar 2020.
Albanci nisu starosedeoci, već Srbi. To pokazuje dnk analiza. Albanci su došli sa Kavkaza,Rimljanima su služili za prljave poslove, kao na primer masovni ubistvo plemića u Kartagini. I druga zlodela. Rimljani su ih naselili na Siciliju ali odatle su proterani. Nažalost, jedan Srpski velmoža ih je doveo da se bore za njega u tadašnji Epir, a na Kosovo dolaze u velikom broju posle 1945.,bežeći od teškog života u Albaniji. Dobili su stanove, posao i na sve su to pljunuli čim su se odomaćuli. Srbi su ovde oduvek, a Iliri su izumrli još pre n. Ere, što nije smetalo Austrougarskoj da manipuliše tim nazivom.
Горан
08. Novembar 2020.
Они исти што сте им служили и што су вам створили нацију(Енглези и Аусто-угари). Наравно остали сте ,,Roman" или италијанска интересна зона. А вероватно су вам и они прогурали кроз празан мозак да се Илири/Дардани. Ја мислим и да је допунио најзначајнији шиптарски историчар Али Хадри.
КОСМЕТ ЈЕ СРБИЈА
Heidi
09. Novembar 2020.
And you came from azerbajan.
Darmon de Riac
07. Novembar 2020.
Trebalo bi da Srpski političari i drugi pogledaju internet sajt HTTP://aacl.com pa će videti ko je autor jedne takve politike.
Vukasin
08. Novembar 2020.
Ostavi se ti sta je Vucic potpisao: da se ostvari 50% od onog sto je potpisao bilo bi dobro za srbiju. Da vidis dalje od nosa onda bi pogledao malo u nazad i pitao ove tvoje sto pustise da se o kosovu easpravlja u EU a ne ramo gde treba u UN
Pagan
09. Novembar 2020.
Srbi i alban i imaju isti dna
Mo
20. Novembar 2020.
Isti DNA? Ne daj ti Boze!!