Albansko falsifikovanje i otimanje srpske istorije i kulture pokazuju prave razmere kosovskog spora

Garić i Petronijević
Izvor: Printscreen

Tekst objavljen u subotu na portalu "Koha ditore" u kome se bez ikakvog utemeljenja i istorijskih činjenica govori o "albanskim istorijskim spomenicima" navodeći pritom srpske manastire i crkve na Kosovu, pokazuje još jedan albanski pokušaj "prepravljanja" svoje prošlosti za šta koriste srpsku istoriju, koju žele da falsifikuju, ujedno to govori i koliki je nivo nerazumevanja i lošeg odnosa između Srba i Albanaca danas na Kosovu, poručili su na TV Pink advokat Goran Petronijević i Miloš Garić, urednik portala Kosovo Onlajn.

U tekstu Kohe, u kome se navodi i stara teza da su Srbi okupirali Kosovo, autor tvrdi da se kolevka srpskih crkava i manastira tokom vladavine Nemanjića "nije nalazila unutar Kosova", kao i da "teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjića".

Miloš Garić, urednik portala Kosovo Onlajn, kaže da pisanje prištinskog lista ne treba shvatiti naivno, ali i da je nešto tako bilo očekivano.

"Posle šoka koji se u Prištini dogodio vezano za sporazum u Vašingtonu, usledila je nova provokacija i zatezanje odnosa. Ovaj list je najstariji i važi u Prištini za jedan od najuticajnijih, i ne ide uz priču koju inače oni propagiraju. Tekst je bez utemeljenja i kada čitate shvatate kolika je dubina problema i nerazumevanja između Srba i Albanaca na Kosovu u ovom trenutku“, ukazuje Garić.

Kako kaže, Srbija treba da nastavi da insistira na činjenicama i da ne dozvoli nikakvo falsifikovanje istorije.

"Oni će tek probati da ove tvrdnje plasiraju u svetsku javnost. Nalaze se u specifičnom političkom trenutku i sada im je svaka tema važna. Aljbin Kurti ima svakako radikalne odnose prema Srbiji, a u tu grupu se svrstala i Koha koja očigledno želi da dodatno poremeti odnose sa Srbijom“, kaže Garić, ocenivši da Priština treba da bude pre svega zadovoljna sporazumom u Vašingtonu.

Advokat Goran Petronijević ocenio je da je cilj Albanaca da falsifikuju, na neki način operu, svoju istoriju i za to koriste  srpsku.

"Radi se o vrsti političke zloupotrebe nečega što je ozbiljnije od politike, a to je istorija. Oni pokazuju da im ništa nije sveto, da bi došli do cilja. Albanci peru svoju prošlost, kao devojka koja treba da se uda. Reč je o providnoj igri“, objašnjava Petronijević, ocenjujući tekst koji je Koha objavila na nivou žute štampe.

"To sve prija njihovim ušima, i takve stvari oni žele da čuju“,  dodaje Petronijević.

Mark
14. Septembar 2020.
Zasto lazete sve arhive kaze to vitia kuqi ,,vitia kotorri,, gradio to je realitet viste slavi iz karpate arkive na venedik na vatika firenze dubrovnik na arhive londona vjene parisa sve lakse dokumentira viste krali istoriju dardanie niste bili pre veka 9 na balkan slavi su dosli 9 veka iz karpate