Asocijacija kosovskih opština traži da gradonačelnici budu plaćeni kao ministri i poslanici

Sazan Ibrahimi
Izvor: Gazeta Express

Prema zahtevu koji je uputila Asocijacija kosovskih opština, gradonačelnici treba da budu plaćeni koliko i poslanici u kosovskoj skupštini i ministri u vladi, a traži se i povećanje plata odbornicima, prenosi Gazeta ekspres.

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio je da bi trebalo povećati plate čelnicima kosovskih opština, jer su građanima na raspolaganju 24 sata.

"Asocijacija kosovskih opština smatra da ih Nacrt zakona o platama ne tretira na dostojanstven način i da potcenjuje gradonačelnike. Smatramo da gradonačelnici treba da imaju koeficijent koji je jednak koeficijentu poslanika u parlamentu ili na nivou ministra, jer imaju izuzetno mnogo odgovornosti, s obzirom da ih direktno biraju građani, kao i s obzirom na to da su skoro 24 sata odgovorni za dešavanja na lokalnom nivou. Treba uzeti u obzir da svaki dan saslušaju i rešavaju probleme građana i čelnici na centralnom nivou nemaju te probleme", dodao je Ibrahimi.

I odbornici skupština opština, prema Ibrahimijevim rečima, pored plate treba da primaju i naknadu za učešće na sednicama skupština opština.

"U Nacrtu zakona predviđeno je da imaju samo platu, a ne naknadu za učešće na sednicama skupština opština. S obzirom na to da i njih biraju građani Kosova, smatramo da članovi skupština opština treba da imaju dnevnicu za učešće na sednicama, jer to zaslužuju, jer i oni predstavljaju glas građana, štite i interese građana kao što ih štiti poslanik Kosova", naglasio je Ibrahimi za Kosovo pres.

Direktor Zajednice kosovskih opština kaže da će biti održan sastanak sa predsednicima opština u vezi sa Nacrtom zakona o platama, nakon koga će, kako dodaje, zatražiti sastanak sa predstavnicima Vlade.

"U komunikaciji smo sa gradonačelnicima, verujemo da ćemo vrlo brzo zatražiti sastanak sa Vladom, kako bi se promenili koeficijenti koji su predviđeni u ovom nacrtu zakona. Ne želimo da potcenimo ničiji rad, ne želimo da potcenimo ničiju posvećenost, ali mislimo da gradonačelnike treba tretirati drugačije u odnosu na ono kako su tretirani u ovom nacrtu zakona", rekao je Ibrahimi.

Trenutno, plata gradonačelnika iznosi oko 1.000 evra, a odbornika u skupštinama opština oko 200 evra.