Azemi: Kurtijeva vlada nas je prevarila, sledeće nedelje stupamo u štrajk

Jusuf Azemi
Izvor: Ekonomia Online

Nakon štrajka Sindikata prosvete, trebalo bi da usledi i štrajk organizovan od strane privatnog sektora zbog diskriminacije iz paketa pomoći privatnicima, najavio je predsednik Unije sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi, prenosi Periskopi.

Vlada Kosova je 3. septembra pripremila paket od 150 miliona evra, koji će uključivati ​​subvencije za struju, kao i finansijsku podršku nekim kategorijama društva. Podršku privatnom sektoru planirala je ostaviti u svojstvu poslodavaca, koji će ih polovično subvencionisati tri meseca ako povećaju plate radnicima.

Ovom uslovu se usprotivio Sindikalni savez tehničkih radnika privatnog sektora Kosova koji je poslao pismo premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i ministru finansija Hekuranu Muratiju.

Prema rečlima Azemija, šteta je naneta u tri slučaja, prvo sa 60 evra koji su dodeljeni lekarima i medicinskim sestrama, ali ne i tehničkim radnicima, zatim kada je Vlada dala po 100 evra i većina radnika u ovom sektoru nije mogao aplicirati za te naknade, a treće simulacija za koju se tvrdilo da je urađena sa 50 evra od države i 50 evra od poslodavaca.

Azemi je naveo da su uputili pismo premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, ali i ministru finansija, da privatni sektor prima samo 50 evra od Vlade, a ne 100.

Azemi postupanje vlade prema radnicima privatnog sektora smatra igrom pa će štrajk početi od sledeće nedelje.

“Sad ispada da je to nekako njihova igra i dali smo rok do 20. septembra, pripreme su već počele, normalno je da je to procedura. Nadam se da ćemo sledeće sedmice ako se nešto ne promeni a mislim da neće, krenuti u štrajk", dodao je.