Beograd domaćin Kongresa Svetske federacije veterana

Beograd
Izvor: Print Screen

Kongres Svetske federacije veterana i 30. Generalna skupština Federacije veterana biće održani u Beogradu od 6. do 10. marta, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovim skupovima prisustvovaće 113 delegata iz 40 zemalja sveta, a među učesnicima se očekuje i više ministara odbrane i drugih visokih predstavnika država.

Domaćin ovog skupa biće SUBNOR Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Svetska federacija veterana je međunarodna organizacija sa ozbiljnim kredibilitetom, koja okuplja oko 60 miliona veterana iz 142 zemlje širom sveta. 

Kredibilitet organizacije se između ostalog ogleda i u tome što je konsultant pri UN uz dodeljen status "UN mirovnog promotera“. Takođe, ova organizacija je osam puta nominovana za Nobelovu nagradu. 

Svetska federacija veterana osnova je 1949. godine upravo u Beogradu. Druga Generalna skupština ove organizacije 1951. godine, održana je u našoj prestonici, a istu je otvorio Josip Broz Tito. 

Sticajem istorijskih i drugih okolnosti od tada do danas Beograd nije uspevao da ozbiljnije učestvuje u radu ove organizacije. 

Zahvaljujući intenziviranju međunarodnih aktivnosti SUBNOR-a Srbije kroz saradnju sa veteranskim organizacijama na regionalnom i evropskom nivou, ali i prepoznavanju značaja ovih aktivnosti od strane predsednika Republike Srbije, nakon više od 70 godina Srbija se vraća u stroj zemalja ,,na pravoj strani istorije“.

 Navedeni kongres biće propraćen nizom pratećih aktivnosti, kao događaj od izuzetne važnosti za međunarodnu promociju Srbije, navedeno je u saopštenju.