Bogujevci: Bokseri s Kosova izgubili puno izostajanjem sa Svetskog prvenstva u Beogradu

Mehmet Bogujevci
Izvor: Arena Ring

Bivši kosovski bokser Mehmet Bogujevci izjavio je za Kosovo onlajn da je politizovanje sporta i sportskih događaja pogrešna odluka i Srbije i Kosova.

On smatra da Srbija nije trebalo da spreči učešće kosovskim bokserima na Svetskom prvenstvu koje se održava u Beogradu i ukazuje da je Kosovo ravnopravan član evropske i svetske bokserske organizacije.

“Jako je pogrešno mešati politiku sa sportom. Sportisti se druže i nisu ti koji prouzrokuju nacionalizam i šovinizam, pogrešan je potez Srbije da ne dozovoli učešće kosovskim bokserima”, rekao je Bogujevci. 

On ističe da bi i eventualna zabrana razvoja srpskih "paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu, koju je najavio ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku, bila pogrešna odluka. 

“Sve što se radi protiv sporta je pogrešan potez, bez obzira o kom sportu se radi. Kažnjavamo omladinu, a upravo njima treba pružiti priliku da se druži, a ne da se zabranjuje bilo kome učešće na sportskim manifestacijama, a posebno na Svetskom prvenstvu”, navodi Bogujevci. 

Prema mišljenju Bogujevcija, Svetsko boksersko prvenstvo u Srbiji je bila dobra prilika za afirmaciju kosovskih boksera, koji su neučestvovanjem izgubili mnogo u svojoj karijeri. 

“Svetsko prvenstvo se održava na četiri godine. Jednom ti se ukaže prilika da uđeš u konkurenciju sa velikim sportistima i da napraviš rezultat. Izgubiti karijeru jednom sportisti je tužno i žalosno”, navodi Bogujevci.

Mehmet Bogujevci osvajač srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu, koje je održano 1978. godine, kaže da i danas održava dobre odnose sa bokserima iz Srbije, ali i iz svih zemalja bivše Jugoslavije. 

“Imamo jako korektne odnose sa bokserima iz Srbije, nismo očekivali ovakvu odluku jer je ovo Svetsko prvenstvo, Beograd je samo domaćin, ali je organizator Svetska bokserska federacija AIBA”, zaključuje Bogujevci.