Brankov o projektu "Kosovski Božur": Cilj stabilna ponuda proizvoda sa Kosova na tržištu Srbije

Predsednica Društva agrarnih ekonomista Srbije (Daes) Tatjana Brankov
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Društva agrarnih ekonomista Srbije (Daes) Tatjana Brankov pozvala je poljoprivredne proizvođače sa Kosova da se priključe projektu "Kosovski Božur" da bi mogli da obezbede stabilnu ponudu svojih proizvoda na tržištu Srbije. Kako navodi, radi se o projektnoj ideji "Blaga Kosova i Metohije: Od srca Srbije do tvoje trpeze" koje je ovo Društvo predložilo Kancelariji za KiM.

"Nalazimo se u inicijalnoj fazi, ali znamo šta je naš krajnji cilj. Naš krajnji cilj je da imamo stabilnu ponudu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Kosmeta na tržištu Srbije pod kolektivnim žigom 'Kosovski Božur'. Da bi se ova ideja ostvarila neophodno je aktivno ušešće Kancelarije za KiM, Daesa i poljoprivrednih proizvođača sa Kosova. Društvo agrarnih ekonimista Srbije je više nego raspoloženo da pruži stručnu podršku našim poljoprivrednim proizvođačima, a nemam razloga da sumnjam da će Kancelarija za KiM podržati svaku dobru ideju kao što je i do sada činila", kaže Brankov.

Ona objašnjava da je u ovoj fazi potrebno da se poljoprivredni proizvođači sa Kosova aktivno uključe, a da bi mogli da obezbede stabilnu ponudu proizvoda na tržištu centralne Srbije, a potom i Vojvodine, neophodno je da se udruže.

"Najbolji oblik udruživanja je zadružno udruživanje, zato što je to oblik udruživanja koji prepoznaje naš sistem i na taj način se može pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Kancelarija za KiM je 12. februara objavila javni poziv za dodelu podsticaja koji podrazumevaju i podsticaje za zadruge. Volela bih da proizvođači na Kosmetu, ali i u drugim delovima Srbije razumeju da zadružno udruživanje nije relikvija prošlosti, već da je to sadašnjost i budućnost u razvijenim zemljama sveta. Primer za to nam može biti Danska, koja je više zadruga nego država i koja je uspela da preživi poplavu američkog žita krajem 19. veka, da se izbori sa žestokom konkurencijom tako što se okrenula proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda. U ovom slučaju govorim o maslacu nakon inovacije centrifuge za proizvodnju istog. Devedeset odsto proizvođača mleka je povezano u jednu veliku zadrugu", navodi ona. 

Predstavnici Daesa nedavno su obišli poljoprivreda gazdinstva na Kosovu sa Zoranom Zdravkovićem, direktorom otkupne kuće "Metohija", dekanom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanjom Vujović i asistentkinjom Majom Mladenović. U timu je bila i prof. Marija Nikolić, predsednica Upravnog odbora Daesa, koja je jedna od najvećih eksperata za oblast zadrugarstva u Srbiji i koja stoji na raspologanju za sve vrste stručne podrške poljoprivrednicima. Tokom boravka su uvideli da najveći potencijal imaju proizvođači voća, povrća i prerađevina.

"Uočili smo da tamo postoji nekoliko mladih voćara koje posebno treba podržati, jer su tamo zasnovali i svoje porodice. Med je proizvod za kojim postoji veća tražnja od ponude, šarski sir je definitivno proizvod posebnog kvaliteta koji se prodaje i u radnji francuskih sireva na Kalenić pijaci. Dakle postoje brojni proizvodi, ali ponavljam, da bi ponuda bila stabilna poljoprivredni proizvođači moraju da se udruže u neku formu zadruga i sve one koji su zainteresovani za tako nešto molim da nam se jave, da posete sajt Daesa i nađu potrebne informacije, a mi ćemo i dalje pružati podršku", apeluje naša sagovornica. 

Dodaje da svi mi kao građani imamo pravo na izbor kupovine bilo koje robe, pa i hrane i da naš izbor treba da bude svestan.

"Ja sam uvek za to da kupujemo proizvode domaćeg porekla i visokokvalitetne. Naši proizvođači na Kosmetu i u drugim delovima Srbije, ali i Zapadnom Balkanu moraju da razumeju da mi živimo u doba digitalnog kapitalizma, da multinacionalne kompanije sve više osvajaju sistem, i da je jedini način da se odbrane od žestoke konkurencije jeste da se udružuju i da tako udruženi ponude tržištu proizvode visokog kvaliteta", zaključuje Brankov.