Đokić: U Gračanici najviše gostiju za Vidovdan, tenzije utiču na poklonička putovanja

Sandra Đokić
Izvor: Kosovo Online

Direktorka Turističke organizacije Gračanica Sandra Đokić izjavila je za Kosovo onlajn da se tenzije na severu negativno odražavaju na broj turista koji posećuju srpske svetinje na Kosovu tokom godine, ali da konkretno sukob u Banjskoj nije preterano uticao na posetioce u njenoj opštini, s obzirom da se ta nesreća dogodila na kraju turističke sezone.

"Svakako da postoji mogućnost da su nemiri na severu Kosova u septembru uticali na turizam, ali ta dešavanja su bila na kraju sezone tako da ne možemo da govorimo sa sigurnošću da je taj događaj izazvao manju zainteresovanost posetilaca. Kao i svaka druga tenzija koja se oseti na severu ili generalno na KiM svakako se odražava na broj turista koji dolaze na Kosovo", rekla je Đokić.

Đokić ističe da najveći broj vernika poseti Gračanicu za vreme hrišćanskih praznika, a da je ove godine, kao što je to slučaj bio i prethodnih, najviše gostiju pristiglo povodom obeležavanja Vidovdana.

"Broj turista svakako se povećava kada su u pitanju crkveni praznici, pa je tako broj turista najveći u Gračanici za Vidovdan. Obeležavanje Vidovdana je 28. juna u Gračanici i tada ostvarujemo i najveći broj posetilaca i noćenja tokom cele godine. Možemo da kažemo da se broj turista povećava kada se obeležavaju praznici koji su vezani za manastir Gračanicu, našu najveću turističku atrakciju ali i naše najveće kulturno istorijsko bogatstvo koje imamo ovde", naglasila je ona.

Kako kaže ljubitelji verskog turizma i pokloničkih putovanja pored manastira Gračanica pokazali su veliko interesovanje i za manastir Svetog Dimitrija u Sušici, ali i za ostale crkve i manastire u okolini.

Osim manastira Gračanice i ostalih svetinja, turistima je, dodaje, primamljivo i arheološko nalazište Ulpijana koje je na kilometar od opštine, ali brojne kulturne manifestacije.

"Što se tiče posećenosti na prvom mestu je manastir Gračanica koji se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine, zatim manastir svetog Dimitrija u Sušici i zanimljiva je crkva Svetog Dimitrija u Dobrotinu koja je specifičnog izgleda, ukopana je u zemlju, i nastala je u vreme turske vlasti", navodi Đokić.