Obeležavanje Vidovdana: Centralna manifestacija u Kruševcu, patrijarh Porfirije u Gračanici

Kruševac- spomenik-kosovskim-junacima
Izvor: ugradu.rs

Danas se obeležava Vidovdan, u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Centralna proslava biće održana u Kruševcu, gde će izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić položiti venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, saopštila je Vlada Srbije.

Patrijarh srpski Porfirije će služiti arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a nakon toga pomen na Gazimestanu. Na liturgiji u Gračanici, koja počinje u osam časova, sasluživaće vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava. Prisustvovaće i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi RTS.

Posle arhijerejske liturgije u Gračanici, patrijarh će služiti pomen kosovskim junacima na Gazimestanu i svim novostradalnim mučenicima.

U Kruševcu će u Crkvi Lazarici biti održana Sveta arhijerejska liturgija, a u 10 sati litija i pomen.

Uslediće polaganje venaca i cveća na Spomenik kosovskim junacima, dok će na platou ispred Doma sindikata biti otkriven spomenik Stanislavu Biničkom.

Na Trgu kosovskih junaka, u 20 časova, koncert će prirediti orkestar Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", a od 21 sat biće izvedena prva srpska opera "Na uranku" kompozitora Stanislava Biničkog.

Organizator komemorativne svečanosti obeležavanja 633. godišnjice boja na Kosovu je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Gradom Kruševcom.