Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje Putujući bioskop u mestima širom Kosova

Dom kulture Gračanica
Izvor: GračanicaOnline

Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje Putujući bioskop u mestima širom Kosova u periodu od 1. do 7. novembra.

"Od najizolovanijih metohijskih sredina, mesta na Centralnom Kosovu, Kosovskog Pomoravlja, publika će na velikom platnu imati priliku da pogleda filmske hitove koje pune bioskopske sale širom Srbije", navodi se u saopštenju Doma kulture.

Cilj putujućeg bioskopa je da se publici širom Kosova prikažu najnovija filmska ostvarenja, promoviše sedma umetnost, urbani duh i ideja da ljudi u izolovanim zajednicama nisu zaboravljeni.

Uslovi prikazivanja biće različiti: od školskih sala, pomoćnih objekata, do prostorija koje koriste domovi kulture.

Publika u mestima gde se organizuju projekcije najčešće nema priliku da gleda neki film u svom mestu, dodaje se u saopštenju.

Putujući filmski karavan je od velike važnosti i svake godine obilazi nove sredine na Kosovu, a ove godine će se prvi put u Crkvenoj Vodici kod Obilića filmu obradovati deca.

Za najmlađe posetioce biće prikazan film "Dnevnik Pauline P", dok će za stariju populaciju biti prikazan noviji domaći filmski naslov "Što se bore misli moje", ovogodišnji srpski kandidat za Oskara .

Realizacija putujućeg bioskopa ostvaruje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Projekcije filmova će se održati u Ranilugu i Šilovu 1. novembra, u Crkvenoj Vodici i Babinom Mostu 2. novembra, u Donja Gušterici i Prilužju 3. novembra, u Goraždevcu i  Velikoj Hoči 6. novembra, kao i u Osojanu 7. novembra.