Elek: Nama preti humanitarna katastrofa, ne možemo da dopremimo lekove, a kamoli oružje

Zlatan Elek
Izvor: Kosovo Online

Reagujući na izjavu britanske poslanice Ališe Kerns koja je tokom izlaganja u britanskom parlamentu optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za navodni šverc oružja odnosno da se kako je navela „oružje švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima Hitne pomoći“ dr Zlatan Elek direktor kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica u izjavi za "Novosti" ističe da i pored rigoroznih kontrola od strane kosovske policije nikada u nijednom sanitetskom vozilu nije pronađena ni jedna vrsta oružja.

Prvi čovek kliničko bolničkog-centra u Severnoj Mitrovici opominje da ovoj ustanovi koja osim sa severa  leči pacijente i iz ostatka Kosova preti humanitarna katastrofa ukoliko se nastavi za zabranaom dopremanja lekova i ostale medicinske opreme.

„Mi smo opredeljeni da lečimo ljude bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost i u našim ustanovama svakog radnog dana osim Srba lečimo i muslimane , Albance, Rome a i pored naših napora da obavljamo svoj posao na korist svih pacijenata to nam je onemogućeno od strane vlasti u Prištini jer imamo problema sa zabranom dopremanja lekova, sanitetskog materijala, donedavno i kiseonika i fiziološkog rastvora“, ističe dr Elek.

On je podsetio i na činjenicu da je vozilima Hitne pomoći sa „KM“ tablicama zabranjeno kretanje što dodatno otežava pružanje lekarske pomoći pacijentima.

Uprkos apelima međunarodnoj zajednici, Elek kaže da su reakcije izostale.

 „Mi već neko vreme opominjemo međunarodnu zajednicu da nam preti nestašica lekova i medicinske opreme ali za sada niko ne reaguje“, navodi on.