Uticajna britanska poslanica Ališa Kerns optužila SPC da švercuje oružje iz Srbije na Kosovo

Aljbin Kurti i Ališa Kerns
Izvor: Tviter/Aljbin Kurti

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je danas Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

Kerns je u današnjem govoru na zasedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

"Zato je bezbednosna slika tako surova. Predugo nismo uspevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje deluju na severu Kosova. U Vladi su svesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje”, rekla je Kerns.

Ona je dodala i da je "veoma zabrinuta zbog činjenice da Britanija prodaje municiju Srbiji".

"S obzirom da je tamošnja antiteroristička policija izvršila napade i kidnapovala trojicu kosovskih policajaca, kako da znamo da se ništa što smo prodali Srbiji ne koristi u tom kontekstu", zapitala je Kerns.

Govor britanske poslanice, koja se nedavno u Londonu srela sa Aljbinom Kurtijem, preneli su danas portali na albanskom jeziku u Prištini.