Visoki Dečani: Zahvalni Udruženju Evropa Nostra, suštinska uloga Kfora u zaštiti manastira

Evropska delegacija Europa Nostra u poseti Visokim Dečanima
Izvor: Twitter

Manastir Visoki Dečani posetila je juče delegacija evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

"Čast nam je da poželimo dobrodošlicu delegaciji "Evropa Nostra" pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa. Zaštita zajedničkog nasleđa u Evropi je od suštinskog značaja za budućnost našeg kontinenta. Posetom različitih lokaliteta svih tradicija, EN će naglasiti potrebu zaštite nasleđa na Kosovo", navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Dalje se ističe da delegaciju Evropa Nostra koja ovih dana boravi u studijskoj poseti Kosovu čine "istaknuti stručnjaci koji su duboko posvećeni zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa u Evropi i rade na mnogim projektima u ovoj oblasti.

"Zahvalni Evropa Nostra predstavnicima koji se zalažu za evropske vrednosti zaštite kulturnog i verskog nasleđa u opasnosti. Uloga Kfora u zaštiti manastira Dečani je od suštinskog značaja. Kulturno nasleđe mora biti očuvano kao most između zajednica na Kosovu", piše u objavi na Tviteru.

Na zvaničnom Tviter nalogu Visokih Dečana ističe se i "važna poruka izaslanice EP za Kosovo Viole fon Kramon za kosovsko rukovodstvo u vezi sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda po pitanju zemljišta manastira Dečani.

"Vladavina prava i jednak tretman svih građana su osnova svakog demokratskog društva", piše na Tviteru.