Fridom Haus: Kosovo nazadovalo zbog nedostatka političkog pluralizma

kosovo eu zastave
Izvor: vocaleurope.eu

U godišnjem izvešataju o slobodi u svetu za 2021. godinu Kosovo je svrstano na 56 mesto, što je pad za dve pozicije, zbog rušenja Kurtijeve vlade, načina na koji je sproveden izborni proces, kao i nedostataka političkog pluralizma, dok su određni napredak u regionu zabeležile Crna Gora i Severna Makedonija, prenosi Koha.

Nazadovanje Kosova je pripisano načinu na koji je sporoveden izborni proces i nedostataku političkog pluralizma.

"To je takođe bio pad i za opoziciju na Kosovu, jer je stara politička garda orkestrirano srušila vlade Aljbina Kurtija", navedi se u izveštaju.

Albanija sa 67 bodova prošle godine, ove godine ima 66 bodova sa padom u kategoriji prava na okupljanje i organizovanje.

"Videli smo pad slobode okupljanja, usled nasilja između demonstranata i snaga bezbednosti u maju. Još jedan razlog za zabrinutost bio je što je u decembru policija ubila građanina, koji je prekršio naredbu o policijskom času", ističe se u izveštaju.

Uprkos opadanju regiona, Crna Gora i Severna Makedonija porasle su  čak za 3 poena, a Severna Makedonija je jedna od zemalja čiji je rast u izveštaju ocenjen kao značajan.

"Reformska vlada Severne Makedonije ponovo je izabrana i njene institucije su se u velikoj meri oporavile od štete, koju je naneo bivši premijer Nikola Gruevski", dodaje se u izveštaju.

U izveštaju Fridom hausa zabeležen je pad sloboda u SAD za tri poena, koji su najviše pripisuje načinu upravljanja Trampove administracije. U poslednjoj deceniji u SAD je zabeležen ukupan pad od 11 poena u poslednjoj deceniji, što Ameriku približava trendu zenalja sa slabim institucijama poput Rumunije i Paname.

Globalno Fridom Haus kao glavnu zabrinutost navodi ulogu Kine, kako u prikrivanju razmera pandemije, tako i u naporima da proširi svoj uticaj u svetu.

Uprkos padu nivoa slobode u izveštaju se zaključuje da je demokratija u mnogim delovima sveta nastavila da pokazuje jačanje, što pokazuju protesti u Malaviju, Mjanmaru i Rusiji.