Gojković: Romska zajednica važan i vredan deo našeg društva

Dan Roma svečana akademija
Izvor: Ministarstvo kulture

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković poručila je večeras, na svečanoj akademiji povodom Međunarodnog dana Roma, da su negujući prijateljstvo i suživot, podjednako protkan pobedama i patnjama, Romi i danas neraskidivi i izuzetno važan i vredan deo društva.

Na svečanosti u Domu vojske, Gojković je rekla da je romska zajednica integralni deo društva i da je Srbiju oduvek smatrala svojom otadžbinom podjednako kao i srpski narod, te da je važno da ovo podneblje učinimo boljim mestom za život i Srba i Roma, kao i svih naroda i nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

"Vekovima unazad, Srbi i Romi na ovim prostorima delili su zajedničku sudbinu, često prožetu velikim stradanjima i tužnim događajima. Teški istorijski momenti dodatno su ojačali prijateljstvo dva naroda. Ovogodišnja akademija pod nazivom 'Rekvijem za zaboravljene', prilika je da produbimo sećanje na sve Rome koji su se rame uz rame sa Srbima i drugim narodima borili i stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu, učestvovali u osvajanju slobode i stvaranju boljeg sutra za čitavo čovečanstvo", rekla je Gojković, a saopštilo Ministarstvo kulture.

Ona je dodala da su se u složenim vremenima, u kojima su i brojčano mnogo veći narodi bili skloni da pokleknu i budu na pogrešnoj strani istorije, Romi i u vihoru Prvog svetskog rata masovno odazvali vojnom pozivu otadžbine. 

Na frontu su se, dodala je, hrabro i odvažno borili i zajedno sa srpskom braćom delili sve nedaće i strahote koje ratovi donose. 

"Mnogo je primera koji pokazuju patriotizam i ljubav romske populacije prema Srbiji i njen doprinos velikim ratnim pobedama. Večeras je dobra prilika da pomenemo Ahmeta Ademovića, junaka iz Kumanovske bitke i Rustema Sejdića, trubača čuvenog Gvozdenog puka, odlikovanog od strane regenta Aleksandra Karađorđevića i francuskog komandanta Franšea d’ Eperea. U istoriji ratovanja njih dvojica ostaće upamćeni kao primeri velike hrabrosti i još više vojničke mudrosti. Obojica su odlazili u neprijateljske rovove da bi okupatorskoj vojsci odsvirali 'povlačenje'. Potom bi našoj vojsci trubom davali signal za juriš, što je bilo među presudnim činiocima za dobijanje velikih bitaka u Balkanskim i Prvom svetskom ratu", navela je ministarka.

Gojković je podsetila da se obostrana privrženost dva naroda iskazivala i u mirnodopskim vremenima. 

Ukazala je i da za razliku od nekih evropskih zemalja tog vremena, koje su imale na snazi brojne zakone kojima su diskriminisali romsko stanovništvo - u Srbiji takvih zakona nikada nije bilo.

„Naši sugrađani Romi su i u Drugom svetskom ratu stradali zajedno sa srpskim narodom. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Kragujevac, Jabuka kod Pančeva, logor 'Crveni krst' u Nišu i stratište u Leskovcu, samo su neka mesta zajedničkog stradanja. Kao i Srbima, najveće stratište Roma u zemljama bivše Jugoslavije bio je Jasenovac, budući da je tokom jula 1942. godine veliki broj Roma iz Srbije, Bosne i Hrvatske deportovan upravo u ovaj zloglasni logor", dodala je. 

Gojković je naglasila da su negujući prijateljstvo i suživot, podjednako protkan pobedama i patnjama, Romi i danas neraskidivi i izuzetno važan i vredan deo društva. 

"Vodeći odgovornu politiku, naša zemlja danas čuva mir i stabilnost, naš narod i državu, i pri tom je čvrsto opredeljena za negovanje kulture sećanja. Od izuzetnog je značaja što čuvajući uspomenu na nevine žrtve, obnavljamo Memorijalni centar Staro sajmište, kao živi podsetnik i opomenu da se takvi zločini nikada više ne ponove", dodala je ona.

Gojković je rekla da je romska zajednica i dalje povremeno nepravedno diskriminisana, što je nedopustivo i dodala da je obaveza u ovom aktuelnom vremenu stvaranje jednakih mogućnosti razvoja potencijala svih ljudi bez obzira na pol, versku ili nacionalnu pripadnost. 

"U tom smislu, Srbija je spremna posebno i otvorena da pruži zamajac borbi protiv svih oblika diskriminacije Roma, unapređenju njihovog položaja i afirmaciji romskog stvaralaštva. Idući u tom pravcu u Srbiji je otvoren ogranak Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu, čime smo pokazali da je naš model dobar primer i za druge evropske zemlje", dodala je Gojković.

Ministarka je rekla da, nastojeći da poboljša položaj Romkinja i Roma u svim društvenim sferama, poslednjih desetak godina Srbija ulaže velike napore za smanjenje jaza u oblastima obrazovanja, zdravlja i zapošljavanja. 

"Značajan doprinos tom cilju daje i Ministarstvo kulture, koje je preko konkursa u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u poslednje tri godine podržalo 60 projekata koji afirmišu upravo romsku kulturu u različitim oblastima stvaralaštva i obrađuju problematiku najosetljivijih grupa romske zajednice - dece, mladih i žena", napomenula je.

Gojković je podsetila na to da su slavni romski umetnici poput Esme Redžepove, Fevzije Jašarević, Šabana Bajramovića oplemenjivali svakodnevnicu i proslavljali zemlju, a da danas to čine njihovi naslednici kao što je Nataša Tasić Knežević ili mlade članice prve romske ženske muzičke grupe na svetu osnovane upravo u Srbiji "Pretty loud".

"Isprepletani sličnim sudbinama, zajedno u bolu i radosti, Romi su naše komšije, kolege i prijatelji. Nastavljamo suživot, oslonjeni jedni na druge, jer samo tako možemo da obogatimo i učinimo naše podneblje boljim mestom za život i Srba i Roma i svih naroda i nacionalnih manjina koji ovde žive, zarad nas i generacija koje tek dolaze", poručila je Gojković.

Na svečanosti, koja je deo višednevnog obeležavanja Međunarodnog dana Roma, ministarka je članovima Udruženja Romag i svim Romima u Srbiji i svetu čestitala 8. april.