Gračanica: Otvorena izložba slika „Vidovdan 2023“ i uručene nagrade "Longin" i "Dimitrije Popović"

Dodela nagrade Dimitrije Popović
Izvor: Kosovo Online

U Domu kulture "Gračanica" u okviru Vidovdanskih svečanosti večeras su uručene nagrade "Longin" i "Dimitrije Popović", a otvorena je i izložba slika sa likovne kolonije "Vidovdan 2023".

Prema odluci žirija za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2023, u sastavu mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, i Maja Todić, master slikar, „Longin“ za za ovu godinu pripao je slikaru Savi Rakočeviću iz Peći, za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

Sava Rakočević zbog svog zdravstvenog stanja i godina nije mogao da prisustvuje i preuzme nagradu, ali je poslao poruku podrške.

Umesto Rakočevića, nagradu je primila doktorka komunikologije Vesna Jugović.

"Velika mi je čast da u ovom divnom auditorijumu, divnih i lepih ljudi, u ime porodice Rakočevića, u ime Save, primim ovo prizananje za životno dele, ali vam prenosim i njegovu poruku da mu je ovo najdraža nagrada jer dolazi iz Gračanice na Vidovdan", kazala je Jugović.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljena je Nikoli Iliću iz Lepine, a nagradu je uručio načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović.

Nikola Ilić kazao je da nagrada za njega ima posebna značaj i da mu je dala podstretk da uskoro predstavi publici svoje radove.

"Moj rad i trud se isplatio i evo me ovde  sa nagradom koja za mene predstavlja podršku i podstrek. Zahvaljuljem se mojim dragim kolegama i žiriju. Ovo mi je dalo veliku šansu da uskoro u Domu kulture imam samostalnu izložbu, a mladim umetnicima bih poručio da nikada ne odustaju od svojih snova, da uvek veruju u sebe", poručio je Ilić.

Izložbu slika sa likovne kolonije "Vidovdan 2023" otvorila je dr umetnosti Branka Lalić, ujedno i učesnica kolonije.

"Veliko je zadovoljstvo da ispred svih učesnika kolonije otvorim izložbu. Zahvalni smo kao umetnici što smo imali tu mogućnost da stvaramo u prostorijama Doma kulture, ali ne samo to, jako smo zahvalni što smo imali priliku da duhovno rastemo, i da misaono stvaramo obilaziće manastire na KiM", kazala je Lalić.

Na Likovnoj koloniji učestvovali su likovni stvaroci iz Srbije i inostranstva.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju, PO grada Priština i Opština Gračanica.