Dodeljene nagrade "Longin" i "Dimitrije Popović"

Ljiljana Šubarić na dodeli nagrada
Izvor: Opština Gračanica

U Domu kulture "Gračanica" u okviru Vidovdanskih svečanosti sinoć su uručene nagrade "Longin" i "Dimitrije Popović", a otvorena je i izložba slika sa likovne kolonije "Vidovdan 2022", saopštila je opština Gračanica.

Žiri za dodelu likovnih nagrada doneo je odluku, da se nagrada za celokupni umetnički opus "Longin", dodeli akademiku Svetomiru Arsiću Basari, za, kako je navedeno u obrazloženju, stvaralaštvo koje je odraz snage i neraskidivo vezano sa sudbinom njegovog naroda.

"Njegovo stvaralaštvo postaje angažovano sa naglaskom na duhovno i nacionalno biće, povezano sa Кosovom, kosovskom stvarnošću, koja se očituje u kosovskom predanju", istaknuto je u obrazloženju.

Nagradu "Longin" kćerki akademika Basare, Gordani, uručila je predsednica opštine Gračananica Ljiljana Šubarić.

Nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešnijeg mladog učesnika na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022" pripala je Zvezdani Gerić iz Štrpca, a nagradu je mladoj umetnici uručio načelnik Кosovskog upravnog okruga Srđan Popović.

Majka ubijenog Dimitrija Popovića, Jorgovanka i ove godine je dobitnicima vidovdanskih nagrada i učesnicima Likovne kolonije uručila poklone kao uspomenu i znak pažnje na pruženom doprinosu i učešće na koloniji u okviru koje se sada već tradicionalno dodeljuje i nagrada  u slavu i čast njenog ubijenog sina Dimitrija.

Izložbu slika sa likovne kolonije "Vidovdan 2022" otvorio je predsednik Privremenog organa opštine Priština Novak Živić.

Na koloniji je učestvovalo 10 umetnika iz svih delova Srbije, kao i gošća iz Bugarske.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Priština i Opština Gračanica.