Grdžaljiju: Mere izolacije bez mera ekonomskog oporavka izazvaće kolaps i proteste

Priština
Izvor: © Kosovo Online

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu smatra da je merama koje su donete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, Kosovo postalo eksperimentalni prostor i da su ideje koje se konkretizuju u odlukama daleko od stvarnosti, prenosi Ljajmi.

Mišljenje Grdžaljiua je da na Kosovu ne bi trebalo da sledi primer bilo koje moćne države, kada je reč o zatvaranju i oštrim merama protiv Kovida, jer su, prema njegovim rečima, druge zemlje nastavile brze korake u pružanju podrške preduzećima.

"Treba shvatiti da je najveća briga Kosova transformacija u eksperimentalni prostor, kao što vidite, svi dolaze sa idejama suprotnim stvarnosti i s tim u vezi se vidi kako je pandemija koronavirusa politizovana što utiče na neizglasavanje paketa ekonomskog oporavka. Ako se suočimo sa takvim političkim bojkotom tako važnog zakona, kako se može zatražiti zatvaranje i konačno kako neko vidi Nemačku, Austriju, Italiju kad se zna da su te države umesto da su učinile mnogo za posao oni ga uništavaju", rekao je Grdžaljiu.

On je naglasio da trenutna kosovska strategija nanosi štetu ekonomiji i to bi, kako je rekao, moglo da dovede do socijalnih nemira na Kosovu.

"Na Kosovu od marta 2020. godine nije bilo odgovora za preduzeća i bojim se da je to strategija koja nanosi štetu Kosovu u ekonomskom smislu. Već sutra možemo da imamo socijalne nemire i to je najgore što se može dogoditi Kosovu kada se suoči sa zdravstvenom, ekonomskom, socijalnom i političkom pandemijom", rekao je Grdžaljiu.

Prema njegovim rečima, Kosovo se suočava sa raznim pandemijama, od socijalnih do političkih, ali će, kako ističe, ekonomska pandemija imati dugoročne posledice.

"Vreme je da se učini više od razgovora, jer tek kada se pomogne privatnom sektoru, tek onda mogu da se preduzmu mere zatvaranja. Ipak, ova vrsta zatvaranja, pored ekonomskih i socijalnih tragova, ostavlja negativne psihološke tragove na ljudima i gubi nadu da će država podržati preduzeća. Kosovo je odjednom u tri ili četiri pandemije, a za mene je ekonomska pandemija koja je zahvatila Kosovo zabrinjavajuća i odložene mere neće imati željeni efekat, jer se u tehnološkom aspektu doživljava drugačije. Pomoć koja će se kasnije pružiti preduzećima neće imati efekta jer su se povećale kamate, povećali dugovi i stvorila inflacija, a to pogađa građane i poslovanje. Verujem da će, kada se preduzmu mere, biti teško imati efekta", rekao je Grdžaljiu.

Ovaj ekonomski stručnjak navodi da će, ako drugim zemljama bude potrebno 2-3 godine za oporavak, Kosovu će trebati dva puta više zbog nemara.