Musmurati: Odluka ministarke Nagavci izazvaće kašnjenja i nastava će početi bez udžbenika

Besijana Musmurati
Izvor: Ekonomia Online

Direktori obrazovanja iz redova Demokratske partije Kosova održali su na opštinskom nivou konferenciju za novinare na kojoj su izrazili svoje nezadovoljstvo najnovijim predlogom ministarke prosvete Arberie Nagavci u vezi nabavke školskih udžbenika, prenosi Ekonomija onlajn.

Direktorka obrazovanja u Opštini Priština Besijana Musmurati rekla je da svakim danom sve više primetno da Vlada i Ministarstvo prosvete nisu u stanju da unaprede bilo kakvu obrazovnu politiku.

„Pokušaji da se neuspeh u obrazovanju prikrije izgovorima i sakrivanju grešaka iz prošlosti moraju se okončati. Greške se ne ispravljaju još većim greškama. Roditelji širom Kosova su veoma zabrinuti zbog novonastale situacije, drugi septembar pod Kurtijevom vladom zatiče učenike sa problemima da započnu školsku godinu“, rekla je Musmurati.

Ona je dodala da će mnogo porodica biti prinuđeno da kupi knige deci, nesigurne da li će im novac ikada biti vraćen.

„Umesto da vlada smanji finansijski teret školovanja dece, ona doprinosi finansijskoj šteti roditelja kao i samog državnog budžeta”, rekla je Musmurati.

Musmurati je ovaj pristup ministarstva ocenila kao „recept za haos“  koji će zadati još jedan udarac obrazovnom sektoru, a ne istinsku reformu koja nudi rešenja za probleme i izazove.

 „Prvo će odluka ministarke Nagavci izazvati kašnjenja i nastava će početi bez udžbenika. Drugo, ova odluka Kurtijeve vlade će dovesti do efektivnog gubitka učenja. Treće, biće još veći troškovi za roditelje i Kosovo“, poručila je ona.