Hiseni čovek za specijalne zadatke, od Rugove do Mustafe u svim pregovorima

Skender Hiseni, koji će, prema pisanju medija, biti koordinator vlade u Prištini u dijalogu sa Beogradom, iskusan je u ovom poslu, jer je do sada bio član svih pregovaračkih delegacija o statusu Kosova, kao i portparol kosovskog pregovaračkog tima, piše Tanjug.

Hisenija je sinoć, prema još nezvaničnim informacijama, za koordinatora postavio premijer Avdulah Hoti, a reč je o političaru iz Demokratskog saveza Kosova, koji je godinama bio na visokim funkcijama.

Hiseni je tokom pregovora u Beču sa zvaničnim Beogradom bio portparol grupe "Jedinstva“, a od 2008. do 2010. i prvi kosovski ministar spoljnih poslova, potom i ministar unutrašnjih poslova od 2014. do 2017, godine, prenose prištinski mediji.

Među osnivačima DSK

Političko angažovanje započeo je učešćem u osnivanju Demokratskog saveza Kosova 1989. godine, a nakon izbora Rugove za lidera kosovskih Albanaca 1992. godine, Hiseni je postao jedan od njegovih najbližih saradnika i savetnik uoči konferencije u Rambujeu, gde je bio i član delegacije Prištine.

Bio je Rugovin savetnik sve do njegove smrti, a potom je bio glavni politički savetnik Fatmira Sejdiua.

Hiseni je bio poslanik, ministar kulture, omladine i sporta, član komisije za izradu kosovskog ustava.

Kao ministar unutrašnjih poslova u vladi Ise Mustafe, rekao je da Priština treba da iskoristi svoje saveznike koji su članovi Interpola, kako bi poništili pravosnažnost poternica za veteranima OVK.

Za njega je, kako je tada neveo, bilo neprihvatljivo "da se borci OVK hapse po poternicama koje je izdala Srbija".

Hiseni je 2010. godine, u vreme kada je bio ministar spoljnih poslova, po povratku iz Njujorka rekao da su mu predstavnici oko 60 zemalja obećali da će razmotriti priznavanje nezavisnosti Kosova, a krajem februara ove godine rekao je da je najavljeno ukidanje taksi na srpske proizvode zapravo "politički manevar" kosovskog premijera Aljbina Kurtija s ciljem odlaganja dijaloga.

Veza sa SAD

Hiseni se, kao izaslanik lidera DSK Ise Mustafe sastao u martu ove godine u SAD sa specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom, a posle tog susreta rekao je da je preneo Grenelu stav stranke da taksu za robu koja se uvozi iz Srbije i BiH treba odmah ukinuti.

"Čvrsto opredeljeni da vode Kosovo i region ka dinamičkom ekonomskom razvoju, Bela kuća i ambasador Grenel snažno pozivaju na trenutno i bezuslovno ukidanje takse na robu iz Srbije da bi se otvorio put dijalogu koji bi trebalo, i biće, zaključen uzajamnim priznanjem", napisao je tada Hiseni na Fejsbuku.

Skender Hiseni je rođen 1955. godine u Podujevu, a završio je engleski jezik i književnost u Prištini. Kratko je studirao u SAD na "Blumsberg stejt koledžu" i Univerzitetu u Aberdinu u Škotskoj.