Hovenijer: Kosovo velikodušno prema ukrajinskom narodu

Džefri Hovenijer
Izvor: Društvena mreža X/Ambasador Džef Hovenijer

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer poručio je, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, da je Kosovo mala zemlja, ali veoma velikodušnošno prema ukrajinskom narodu.

Hovenijer je izjavu dao na prikazivanju dokumentarnog filma "20 dana u Mariupolju" u Narodnoj biblioteci u Prištini, ostvarenju nominovanom za Oskara. 

Kako je ovom prilikom rekao, Rusija ne predstavlja pretnju samo Ukrajini, već celom društvu zbog čega svi međunarodni partneri treba da budu posvećeni njenoj zaštiti.

"Iako je Kosovo mala zemlja, njegova velikodušnost prema ukrajinskom narodu je velika. Kosovo najbolje razume šta znači kada su njihovi domovi ugroženi", kazao je američki ambasador.

On je o događaju izvestio i na svom nalogu na društvenoj mreži "X". 

"Danas smo se okupili sa predstavnicima vlade, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice na Kosovu da obeležimo dve godine ruske invazije na Ukrajinu i pogledamo film "20 dana u Mariupolju" nominovanog za Oskara, koji je potresan prikaz novinara zarobljenih u Mariupolj nakon ruskog napada", napisao je Hovenijer. 

Dodao je da su prisutni čuli od ukrajinske novinarke Ljudmile Makej i američkog javnog istoričara Džejsona Štajnhauera o stalnoj pretnji koju ruska invazija predstavlja globalnom miru i prosperitetu.

"Zajedno smo solidarni sa hrabrim narodom Ukrajine dok nastavljaju svoju borbu za slobodu, demokratiju, nezavisnost i teritorijalni integritet", poručio je ambasador.