Tomas-Grinfild: Rat u Ukrajini pogađa sve, podrška Kijevu do kraja rata

Linda Tomas-Grinfild
Izvor: Reporteri

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild istakla je danas da rat u Ukrajini ne pogađa samo ukrajinski narod i tu zemlju, već ceo svet i da je potrebno jedinstvo u podršci Kijevu do okončanja rata.

Tomas-Grinfild je, na onlajn razgovoru sa medijima, podsetila da je prošlo dve godine od kada je Rusija započela „ilegalnu invaziju Ukrajine, koja je proizašla iz desetogodišnjeg pokušaja okupacije terotorije te zemlje”.

“Besmisleni rat je produbio krizu sigurnosti snabdevenosti namirnicama. Naneta je ogromna ekološka šteta i miniran je dogovor o neširenju naoružanja. Taj napad ne predstavlja pretnju samo Ukrajini, već svima”, rekla je ambasadorka.

Ona je istakla da je spremnost Ukrajinaca da brane svoju zemlju doprinela njihovom uspešnom suprotstavljanju ruskim snagama i doveo do povratka više od 50 odsto ilegalno zaposednute teritorije.

“Ostajemo pirvrženi podršci Ukrajini, SAD i međunarodni partneri pomagaće sve dok bude trebalo. U protekle dve godine pružena je pomoć u iznosu od 100 milijardi dolara, a SAD su izdvojile 74,6 milijardi dolara, dok je humanitarna pomoć, koja je osigurala preživljanje ljudi, iznosila 2,6 milijardi dolara”, objasnila je ona.

Tomas-Grinfild je kazala da su isporučeni sistemi naoružanja pomogli Ukrajini u odbrani.

“Putin može odmah zaustaviti ovaj rat. Stav SAD je jasan, a to je da Rusija mora povući sve svoje snage iz Ukrajine, da poštuje međunarodno priznate granice Ukrajine i Povelju UN. Sve dok to ne bude činila Rusija nastavićemo da pomažemo Ukrajini”, podvukla je ona.

Ukazala je da američka administracija radi na tome da Kongres odobri fondove za pomoć Ukrajini, da su svi jedinstveni u tome da treba pružiti podršku, i da će u međuvremenu Kijev dobiti pomoć Evropke, koja je uspostavila dodatne fondove.

„Rat u Ukrajini nas je naučio jedinstvu. To jedinstvo je doprinelo da Ukrajinci ostvaruju rezultate i uspešno se suprotstavljaju ruskim snagama, kao i izolaciji Rusije”, dodala je ona.

Ponovila je da ono što čini Rusija predstavlja aktivno nasilje nad susedom, te da je Moskva prekršila Povelju UN.

Podvukla je da situacija u Pojasu Gaze ne smanjuje shvatanje u UN onoga što se dešava u Ukrajini i prenela da će sutra biti održana sednica Saveta bezbednosti o Ukrajini, kao i da će se Generalna skupština svetske organizacije baviti tom temom.

Kada je reč o Izraelu, rekla je da je primarni cilj SAD da se ulože napori na terenu koji bi doprineli prekidu oružanog sukoba, oslobađanju talaca i širem pristupu humanitarne pomoći.