Jašaraj: Nastavnici nezadovoljni uslovima, Vlada Kosova ne treba da štedi na obrazovanju

Rahman Jašaraj
Izvor: Reporteri

Šef Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj rekao je da je prenošenje odgovornosti Ministarstva prosvete na roditelje za kupovinu đačkih udžbenika pogrešno dodajući da Vlada ne treba da štedi na obrazovanju jer obrazovanje nije trošak, već investicija za budućnost, prenosi Koha.

Jašaraj podseća da je Ministarstvo prepustilo izdavačkim kućama da distribuiraju udžbenike preko knjižara, a potom da roditelji kupuju knjige uz obećanje da će im navodno biti nadoknađeni troškovi.

Prema njegovim rečima, ovo je pogrešna odluka koja pogađa siromašne porodice, a same knjige koštaće oko 70 evra za đaka.

Jašaraj je upozorio da cene knjiga u knjižarama mogu biti i veće od onih koje bi Ministarstvo moglo da kupi na veliko.

On je rekao da će Ministarstvo morati da odredi koje knjige treba izabrati za svaki predmet.

Govoreći o saradnji Udruženja i Vlade, Jašaraj je rekao da nemaju sastanke sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a da je ministarka prosvete Arberie Nagavci sama rekla da se neće sastati sa predstavnicima sindikata.

Jašaraj je rekao da je većina nastavnika na Kosovu nezadovoljna uslovima, te da bi većina njih maksimalno bila posvećena kada bi ih država podržala i stvorila im uslove za rad.