Jusufspahić: Mi muslimani uvek ćemo biti deo našeg društva i domovine nam Srbije

Mustafa Jusufspahić
Izvor: You Tube/Print Screen

Muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić rekao je da će muslimani uvek, uz Božju pomoć, biti deo društva i domovine Srbije i činilac koji „zbližnjava i spaja ovu nam zemlju sa svima, posebno zemljama bratskih nam muslimana“, i poželeo da Ramazanski bajram donese mir, radost i duhovno blagostanje, prenosi Danas.

„Mi kao muslimani osuđujemo sve oblike nasilja i ekstremizma, koji nemaju nikakve veze sa istinskim islamom. Borimo se protiv radikalizacije kroz edukaciju, promovišući istinske islamske vrednosti i učenja. Za borbu na tom putu od suštinske važnosti je da naša zajednica bude jedinstvena, te da se i naše verske škole verifikuju i akredituju kako bi što pre ušle u obrazovni sistem države Srbije“, rekao je Jusufspahić, u intervjuu za Politiku.

Kako je naveo, „otežavanjem tog procesa mnoga deca su krenula putem odlaska iz zemlje u neke druge koje ne vode putem našeg uverenja, a koji garanutuje bezbednost od bilo kog vida verskog ekstremizma ili ne daj Bože terorizma“.

„U našim džamijama svaka saborna petkovna hutba, to jest beseda se završava Božjim rečima iz Kurana koje glase: ‘O ljudi, Alah vam naređuje pravdu, pa pravedni budite i dobročinstvo bližnjem i daljnjem činite. Alah vam zabranjuje ružne i nemoralne reči i dela. Alah vam zabranjuje nasilje i terorizam svake vrste. Alah vas savetuje da se opomenete…'“, naveo je Jusufspahić.

Kako je dodao, „samo sa naših mimbera, govorenica u džamiji za zadnjih 55 godina, kada to govorite na kraju svake molitve, onda imate i rezultate i odgoj u društvu koji nikada neće ni pomisliti na terorizam“.