Kancelarija za KiM obezbedila poljoprivrednu mehanizaciju za šest porodica u Starom Grackom

Uručena poljoprivredna mehanizacija u Starom Gracku
Izvor: Kancelarija za KiM

U okviru Programa pomoći ugroženim domaćinstvima za oporavak poljoprivredne proizvodnje, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju uručili su poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine socijalno ugroženim porodicama iz Starog Grackog.

Kako se ističe u saopštenju Kancelarije za KiM, traktorske sejalice, sejačice za kukuruz, motokultivatore, prikolice za traktor i drugu opremu, dobilo je šest porodica iz Starog Grackog, što će im olakšati i pospešiti proizvodnju.

Predstavnik sela, Zoran Ćirković izrazio je zahvalnost Кancelariji za КiM i istakao da je obnova zastarele mehanizacije koja je do sada korišćena izuzetno važna budući da gotovo čitavo selo živi od poljoprivrede.

„Danas je veliki dan za naše selo jer smo dobili mehanizaciju koja nam je bila neophodna kako bismo nastavili da se bavimo poljoprivredom. Zahtev Кancelariji smo uputili u junu ove godine i moram da naglasim da su nam ispunili i donirali sve što smo tražili", izjavio je Ćirković.

Meštanin Starog Grackog Milutin Matović takođe je izrazio zahvalonst, ističući da će mu nova mehanizacija olakšati rad na njivama.

„Ja sam dobio sejačicu za setvu kukuruza. Ta mašina je vrlo značajna ne samo za mene i moju porodicu, već i za sve meštane sela, pomagaćemo se međusobno i završavati sve neophodne poslove u polju“, kazao je Matović.

Zoran Milićević, koji je dobio traktorsku sejalicu za pšenicu je rekao da je ova pomoć veliko olakšanje za njegov posao.

„Ja sam prezadovoljan mašinom koju sam dobio. U pitanju je sejalica koja će nam biti vrlo značajna jer nećemo morati više ručno da sejemo“, istakao Milićević.

Porodice Marka Šabića i Radeta Radovića dobile su po motokultivator sa priključcima, a porodice Cvetka Todorovića i Momira Čankovića po prikolicu za traktor.

Tokom današnjeg dana predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju iz sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli su u opštini Lipljan korisnike podsticaja Кancelarije za КiM za razvoj prerađivačkih delatnosti, kao i za razvoj privrede i preduzetništva.

Preduzeće „Škurt“ iz Donje Gušterice je na ovom konkursu dobilo opremu za proizvodnju čokolade, dok je firma „Škurt – Big Bul“ dobila opremu za izgradnju klanice.

Vlasnik porodične firme „Luks dekor Rašić“, koja se već godinama bavi stolarijom, ističe da je prezadovoljan jer je zahvaljujući novim mašinama koje je dobio od Кancelarije za КiM uspeo da obezbedi dodatna četiri radna mesta i proširi svoj posao.

„Sada ukupno upošljavamo osam ljudi, a sklopili smo i ugovor sa nemačkom firmom u naredne tri godine za izgradnju agro sela“, kaže Rašić.

Mašine za proizvodnju stočne hrane dobili su Momčilo Stojković iz Novog Naselja i Milorad Simić iz Gornje Gušterice, a Zoran Miladinović iz istog sela je dobio mini bager.