Kancelarija za KiM: Subvencije za 19 porodica u selima Sušica, Slivovo, Laplje Selo, Čaglavica, Preoce i Donja Brnjica

Srpski domaćin
Izvor: Kancelarija za KiM

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli su danas 19 porodica u selima Sušica, Slivovo, Laplje Selo, Čaglavica, Preoce i Donja Brnjica, kojima su na konkursu dodeljene subvencije Kancelarije za razvoj prerađivačkih delatnosti, privrede i preduzetništva.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM "najveći broj korisnika je prema zahtevima na konkursu dobio kazane za pečenje rakije, a dodeljene su i mešaone za stočnu hranu, krunjači za kukuruz, pasirke za voće i komora za sušenje voća.

Svi dobitnici podsticaja Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazili su veliko zadovoljstvo i zahvalnost Kancelariji za KiM jer im je na ovaj način omogućeno da olakšaju svoj rad, smanje troškove i da unaprede svoju proizvodnju.

Radivoje Lakić iz Preoca koji je dobio mešaonu za stočnu hranu i krunjač za kukuruz kaže da je zahvaljujući ovoj pomoći Kancelarije značajno sebi olakšao posao jer više ne mora da radi na ručnom mlinu, a proširio je i proizvodnju jer može da podmiri više stočnih grla.

Zoran Đokić iz Lapljeg Sela koji se bavi proizvodnjom rakije ističe da mu je izuzetno značajno što je dobio kazan za pečenje rakije i da će mu to u velikoj meri umanjiti troškove jer je do sada plaćao iznajmljivanje kazana.

Živojin Jovanović iz Gračanice koji je dobio sušaru za voće, kaže da su zahvaljujući ovoj pomoći uspeli da prošire svoju proizvodnju.

„Zahvaljujemo se Kancelariji za Kosovo i Metohiju, ovo je jedan vid podrške opstanku srpskog naroda na KiM, bez ove pomoći ne bismo mogli da postignemo sve što jesmo,“, kaže Jovanović.

Petočlana porodica Zorana Nedeljkovića iz Lapljeg Sela se bavi proizvodnjom raznih vrsta rakija, a na konkursu je dobila kazan za rakiju i opremu u vidu buradi i muljarice za grožđe. Kako kaže ovaj domaćin, pomoć je izuzetno važna jer će u velikoj meri doprineti smanjenju troškova proizvodnje ovog pića.

Ova poseta ima za cilj da se predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i članovi Komisije za kontrolu sprovedenih konkursa, na terenu uvere u značaj sprovođenja ovakvih projekata i o toku razvoja privrednih odnosno poljoprivrednih delatnosti.

Kancelarija za KiM ovim projektima pokazuje da snažno podržava srpskog poljoprivrednika na Kosovu i Metohiji i to će kroz svoje aktivnosti nastaviti da čini i dalje kako bi pospešila privrednu delatnost i proces poljoprivredne prizvodnje srpskog stanovništva koje ostaje na svojim ognjištima uprkos teškim uslovima života.