Kod spomenika nastradalima u Leposaviću obeležene 24 godine od početka NATO bombardovanja

Leposavić - 24. godine bombardovanja NATO
Izvor: Kosovo Online

Kod spomenika nastradalim herojima u Leposaviću danas su obeležene 24 godine od početka NATO bombardovanja, a nakon opela, na spomen obeležje vence su položili članovi porodice, ratni vojni veterani, opštinskog veća, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić.

Osim kod spomen obeležja za 24-oro nastradalih u Leposaviću, ispred kojeg su najmlađi razvili transparent "Sećanje na žrtve NATO agresije", venci su položeni i u mesnim zajednicama Lešak i Sočanica.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković kazala je da će država Srbija uvek biti uz svoj narod i da nikada neće zaboraviti žrtve i stradanja.

"Danas u čitavoj zemlji na jedan dostojanstven način svi zajedno obeležavamo ovaj datum velikog stradanja srpskog naroda. Stradalo je mnogo ljudi, infrastrukture, zdravstvenih i školskih ustanova, medijske kuće, spomenici. Srbija se i dan danas oporavlja od toga, iako je dosta obnovljeno i unapređeno. Ovo je nanelo veliku štetu, veliki ožiljak i mi nismo narod koji zaboravlja, pamtimo naše žrtve. Mi smo dans ovde da obeležimo i da se setimo svih naših žrtava koje su se borile za oslobođenje naše domovine i za sve žrtve koje su pale za slobodu našeg naroda", kazala je za Kosovo onlajn Stojković.

Predsednik Privremenog organa Opštine Leposavić Zoran Todić je naveo da je važno mladima preneti sa kakvim silama su se borili njihovi preci - srpski heroji.

"Danas ovim okupljanjem želimo da poručimo da nismo zaboravili i da ne smemo zaboraviti žrtve i stradanja srpskog naroda 1999.godine. Na nama je velika odgovornost da čuvamo to od zaborava i da pre svega ukažemo mladim generacijama koje dolaze, protiv kakve su se sile borili naši junaci", kazao je Todić za Kosovo onlajn. 

Todić je dodao je da je na srpskom narodu da se takva stradanja više ne ponove. 

"I danas živimo u teškom vremenu koje je puno izazova i poteškoća za srpski narod koji je ostao da živi na Kosovu i Metohiji. Mi ćemo se boriti i truditi da istrajemo u ovoj našoj borbi i očuvanju srpskog naroda na ovim prostorima. Da se trudimo, da se izborimo za osnovna ljudska prava, za prava dostojna ljudskog života danas u 21 veku. Srpski narod nikome nije pretnja, oni su dosledni i odlučni da opstanu na svojoj zemlji na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji. I naravno da se borimo za mir, da radimo na pomirenju iako je danas zaista teško, ali na nama je da se izborimo da se ovakva stradanja više nikada, nikome ne dogode", rekao je Todić.