Konferencija o natalitetu: Sve više dece u srpskim porodicama na Kosovu

Konferencija "Savez za život" u Prizrenu
Izvor: Kosovo Online

U manastiru Svetih arhangela u Prizrenu proteklog vikenda održana je demografska konferencija pod nazivom ''Кonkretne mere za rešavanje demografskih problema: saradnja javnog i civilnog sektora'' na kojoj je zaključeno da je natalitet Srba na Kosovu u porastu, za razliku od Albanaca.

Konferencija je, na predlog humanitarca iz Bajine Bašte Dimitrija Markovića, održana na Kosovu kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da je borba za ovaj prostor važna, ne samo iz duhovnih, istorijskih i ekonomskih razloga već i zbog biološkog opstanka.

"O Kosovu i Metohiji govorimo gotovo isključivo kao o duhovnoj kolevci srpskog naroda, često se govori o rudnom bogatstvu, a neretko se bavimo i stopom fertiliteta Albanaca. Međutim, nikako ili gotovo nikako ne govorimo o stopi fertiliteta i prirodnom priraštaju Srba koji žive na tom prostoru, iako, po svemu sudeći, jedino u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji imamo pozitivan prirodni priraštaj", izjavio je Marković za Kosovo onlajn.

Dodaje da je, tokom  tokom desetogodišnjeg prisutva u srpskim sredinama na Кosovu, primetio da muškarci i žene veoma rano stupaju u brak i stvaraju mnogodetne porodice.

"Mogu da navedem veći broj primera imenom i prezimenom iz različitih mesta Kosova i Metohije. Prema tome, borba za Кosovo i Metohiju se ne vodi samo radi našeg duhovnog, nego i radi biološkog opstanka“, rekao je Marković.

Osnivač NVO "Savez za život“ Radojko Ljubičić, koja je organizovala ovaj skup, kazao je za Kosovo onlajn da je na ovoj konferenciji razmotrena veoma nepovoljna demografska situacija u Srbiji, regionu i čitavoj Evropi. 

"Zahvalni smo igumanu Mihajlu i manastiru na gostoprimstvu. Okupio je veliki broj ljudi iz Kragujevca, Kraljeva, Beograda, Vršca i drugih gradova. Neki i nisu mogli da prisustvuju, kao gospodin Miša Đurković koji je bio na poslovnom putu ili stručnjaci iz Banjaluke, svoje radove su poslali i na taj način su učetvovali u konferenciji. Razmotrili smo demografsku situaciju u Srbiji, regionu i čitavoj Evropi koja je vrlo nepovoljna. Trend pada nataliteta traje već sedam decenija, ali u početku nije bio primetan.  Demografske promene imaju velike posledice“, kazao je Ljubičić i dodao da su dve prethodne konferencije održane u Vršcu i na Srebrnom jezeru.

On je istakao da je natalitet Srba na Kosovu u porastu, za razliku od Albanaca, ali da postoje problemi sa kojima se Srbi suočavaju.

"Posebno mi je drago što je konferencija održana u carskom gradu Prizrenu i velikoj svetinji zadužbini cara Dušana. Situacija na Kosovu je vrlo specifična. Podaci koje imamo iz 2006. godine nisu relevantni, jer se od tada demografska situacija dosta promenila. Ono što znamo i što nam je drago, je da se u poslednjih deset godina dosta povećao natalitet kod Srba na Kosovu. U mnogim sredinama je čak natalitet Srba veći nego kod Albanaca, što je pre 40 godina bilo nezamislivo, ali od 1999. godine Albanci su primili Američki sistem i mladi Albanci su prihvatili taj način života što je smanjilo natalitet", kazao je Ljubičić.

Sa druge strane, kako navodi, reč je o prostoru sa najvećim stepenom iseljavanja u Evropi, a čak 70 odsto Albanaca je izrazilo želju da napusti Kosovo.

"U srpskoj zajednici je dobro što je natalitet visok, ali nije dobro što je broj stanovnika i dalje mali. Treba podržati porast nataliteta kod Srba na КIM, videli smo da SPC daje veliku podršku porodicama sa četvoro i više dece. Nažalost, postoje sredine kao što su Priština i Prizren gde nema Srba, ali tamo gde ih ima treba im pružiti podršku. Veliki problem za preostale Srbe predstavlja obrazovanje i nezaposlenost“, istakao je on za Kosovo onlajn.

Cilj organizovanja ovog skupa je, kako je kazao, ukazivanje na značaj povećanja nataliteta, a zaključak je da je neophodna pomoć mladim ljudima.

"Imamo dobru saradnju sa Crkvom i sa državnim organima, cilj nam je da utičemo na porast nataliteta, da nam ne propadaju gradovi i sela i da se škole ne zatvaraju zbog nedostatka dece. Na konferenciji je zaključeno da je neophodno menjati Zakon o prekidu trudnoće, a moramo i pomoći mlade bračne parove da od države dobiju pomoć kako bi se osamostalili. Srbija je među poslednjim zemljama koja je počela da se bavi ovim problemom, koji je dosta širok i kompleksan i ne može se odmah rešiti“, kazao je Ljubičić.

On ističe da mediji danas imaju veliki uticaj na mlade, a da bi se natalitet povećao treba da postoji stabilna bračna zajednica koja, kako naglašava, ne mora biti bogata finansijski, jer bogastvo je u miru i sreći.