Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije bavi se slučajem kandidata za rektora Haljiljija

agencija za borbu protiv korupcije
Izvor: KoSSev

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je da se bavi slučajem bivšeg kandidata ABK za poslanika Zenuna Haljiljija, koji se kandidovao za mesto rektora na Univerziteta u Prištini, piše Koha.

Haljilji je podneo ostavku na mesto člana Upravnog odbora Univerziteta u Prištini, da bi ušao u trku za poziciju rektora..

Međutim, uoči evaluacije kandidatura od strane Komisije, profesori prava su izradili dokument sa navedenim argumentima u kojima su izneti razlozi zbog kojih Halili ne može doći na čelo Univerziteta. Dokument predstavlja analizu koja govori da je nemoguće se na mesto rektora izaberu lica koja su u poslednje dve godine bili članovi Upravnog odbora Univerziteta.

Agencija za borbu protiv korupcije je u odgovoru Kohi navela da se bavi tim slučajem.

"Agencija za borbu protiv korupcije je sada u fazi prikupljanja informacija od nadležnog tela za sprečavanje sukoba interesa na Univerzitetu u Prištini i u narednim danima ćemo doneti zvanično mišljenje o ovom slučaju", rekli su iz te agencije, dodavši da u ovom konkretnom slučaju, do sada nije bilo zahteva ili informacija od odgovornih mehanizama da se nešto slično događa.

Takođe su potvrdili i da članovi Upravnog odbora Univerziteta "Hasan Priština" spadaju u kategoriju visokih javnih funkcija.

"Shodno tome Član 18. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije govori o„ ograničenjima visokog funkcionera po završetku vršenja javne funkcije, ili onome što se inače naziva ‘naknadnim ograničenjima’", naveli su iz kosovske Agencije za borbu protiv korupcije.