Kosovska elektrodistribucija upozorava na veće račune za struju

KEDS
Izvor: Koha ditore

Portparol Kosovske elektrodistribucije (KEDS)  Viktor Bužala upozorava da će računi za struju biti uvećani, zbog povećanog uvoza električne energije, koja je dostigla astronomske cene, piše Koha.

„Ne možemo da nagađamo, postoji niz faktora - kolika će biti potražnja za potrošnjom, kolika će biti temperatura, koliko će se građana grejati na struju, kolike će biti cene uvoza, koje su četiri puta skuplje. To je izuzetno loš signal za ono što bi moglo da se dogodi za nekoliko meseci. Razmotrićemo sve mogućnosti sa ključnim akterima“, izjavio je Bužala na KTV. 

Istakao je da je u proteklih 20 godina napravljeno mnogo grešaka, umesto da se poveća izvoz, povećao se uvoz, kao i da je "Kosovo podbacilo".

„Imamo 14 milijardi tona uglja, a nismo uspeli ni da podmirimo domaće potrebe za električnom energijom. Imamo potražnju koja na vrhuncu zime dostiže 1200, 1300 megavata i imamo nedostatak od 400, 500 megavata. Situacija je alarmantna, a svetske cene su astronomski porasle. Cena 200 megavat sati iznosi oko 100.000 evra. Govorimo o vrtoglavim iznosima“, rekao je Bužala.

Između ostalog Bužala je rekao da bi Kosovo trebalo da izgradi novu elektranu i pokaže da može da proizvodi električnu energiju bez povećanja emisije ugljen-dioksida.