Kosovske snage NATO imaju novog načelnika Glavnog štaba

Leri Henri
Izvor: KFOR

Brigadni general američke vojske Leri Henri novi je načelnik Glavnog štaba snaga na Kosovu, saopštio je Kfor.

On je ovu poziciju preuzeo od brigadnog generala Šona A. Herisa iz Nacionalne garde SAD.

Ceremonija je održana u sedištu operacije koju predvodi NATO na Kosovu, a njome je predsedavao general-major Mikele Rizi uz prisustvo američkog ambasadora Filipa  Kosneta i svih vođa i visokih nacionalnih predstavnika u Kforu.

General Henri, vrlo iskusan oficir koji je služio na raznim operativnim zadacima, izrazio je svoju posvećenost obavljanju poslova svog prethodnika u okviru misije Kfora - da doprinese sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, istovremeno podržavajući dijalog između Beograda i Prištine.

General Heris je podsetio na operativna dostignuća Kfora tokom njegove jednogodišnje službe, posebno u reakciji na pretnju koju predstavlja kovid -19, i naglasio važnost svakodnevnog uspostavljanja snažnih i trajnih odnosa unutar Kfora.

General Rizi je pozdravio 19. načelnika  Glavnog štaba Kfora i zahvalio se generalu Herisu na njegovom velikom doprinosu operaciji, postignutom zahvaljujući širokom iskustvu koje ga je pripremilo da predvodi istinski multinacionalno osoblje i da daje dobre procene i dobre savete kada je bilo potrebno doneti teške odluke.