Kurti: Broj ubistava žena je alarmantan, odgovornost na policiji i sudovima

Ereza Kurti
Izvor: Printscreen

Ereza Kurti iz Mreže kosovskih žena govorila je o brojkama ubistava žena na Kosovu u toku godine, i istakla da za ta ubistva i nasilje treba da snose odgovornost institucije, od policije do suda. Prema njenim rečima, ako bi ovaj lanac funkcionisao, pravda bi trijumfovala, prenosi Koha.

Nakon jučerašnje informacije da je od početka godine na Kosovu 17 žena ubijeno, Kurti je na KTV izjavila da su brojke ubistava i nasilja nad ženama alarmantne.

"Ubili su ih muževi ili članovi porodice. Ne moramo znati više iz razloga, kada znamo da je ubijeno 17 žena. Za Kosovo je to veliki broj. Postoji 56 pokušaja ubistava. Šta su ono što se naziva samoubistvima. I oni pokušaji ubistava koji su kvalifikovani kao dela nasilja u porodici. Da li je pravda samo za muškarce? Koliko žena mora umreti da bi institucije uzele u obzir i pružile pravdu ženama koje su doživele nasilje u porodici, koje su preživele, povređene i ubijene. Moramo razgovarati o njima", rekla je Kurti.

Iz monitoringa takođe znamo da su dela ubistva u pokušaju kvalifikovana samo kao nasilje u porodici.

"Imamo konkretan slučaj kada je osoba osuđena na sedam meseci uslovno, za slučaj opisan kao porodično nasilje, dok je sekirom pokušao da ubije ženu. Šta je sa slučajevima koje ne znamo i koje policija i sud kriju. To je lanac i da su svi dobro radili, pravda bi trijumfovala. Žalosno je i osećamo revolt zbog ovih slučajeva. Pravosudne institucije, čitav lanac od policije do sudova, moraju preuzeti odgovornost i uzeti stvar u svoje ruke. Situacija je alarmantna. Stvorili smo alarmantnu situaciju za mnoge stvari na Kosovu i to moramo učiniti i za nasilje nad ženama. Jer pored ubijanja supružnika ili silovanja, postoji i institucionalno nasilje. Sudovi su stvoreni da zaštite građane Kosova da žive bez straha i bez rodne diskriminacije. Šta je sa slučajevima koje ne znamo i koje policija i sud kriju“, naglasila je Kurti.

Najavila je da će danas biti organizovan skup ispred Tužilaštva u Prištini. Podnet je zahtev za protest, ali nije data dozvola zbog antikovid mera, pa će to biti okupljanje pet ljudi.

"Protestovaćemo zbog ove alarmantne situacije. Održavamo miting sa pet ljudi, što je nažalost izuzetno loše za nas s obzirom na situaciju. Nije dozvoljen protest koji je iz tako velikog razloga i koji je na otvorenom. Mnogo različitih okupljanja i zabava je dozvoljeno sa više ljudi“, rekla je Kurti.