Kurti povodom Međunarodnog dana Roma: Podrška romskoj zajednici veća nego ikada

Kurti na manifestaciji održanoj povodom Međunarodnog dana Roma
Izvor: Vlada Kosova

Povodom obeležavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, u Prištini je održana manifestacija "Roma Versitas Kosova", u prisustvu kosovske predsednice Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija, koji je uručio nagrade za vitalni doprinos ličnosti romske zajednice.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Kurti je izrazio zadovoljstvo što su zajedno obeležili Međunarodni dan Roma, kao i zahvalnost svim pripadnicima romske zajednice koji su dali doprinos razvoju Kosova.

"Svi smo mi, pa i ja, svaki dan svedoci dostignuća romske zajednice. Posetio sam biblioteke sa knjigama na romskom jeziku. Upoznao sam pesnike i akademike zajednice, koji obogaćuju i promovišu romsku književnost. Bio sam deo ceremonije polaganja zakletve romskih službenika, pripadnika Kosovske policije i KBS. Na Danu otvorenih vrata koji je organizovala Vlada, u Akademiji javne bezbednosti u Vučitrnu, da inspiriše devojčice i dečake iz romske zajednice za karijeru u tom važnom sektoru, razgovarao sam sa mladim ljudima kod kojih sam video volju i posvećenost razvoju svojih karijera, ali i doprinosu bezbednosti zemlje", rekao je Kurti.

Kako je napomenuo, sve inicijative koje su preduzete za romsku zajednicu su višedimenzionalne, jer pored uživanja jednakih prava, Vlada Kosova želi da to budu i jednake mogućnosti za svakog građanina.

Istakao je da je podrška Vlade Kosova romskoj zajednici veća nego ikada, kao i doprinos romske zajednice kosovskom društvu.

"Želim da vaš doprinos bude prepoznat i da i dalje ostvarujemo zajedno nova dostignuća i druge uspehe na koje smo svi ponosni", rekao je Kurti.