Kurti sa studentima iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana: Vlada ceni različitost kao prednost Kosova

Kurti na okruglom stolu sa studentima iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas u Prizrenu sa studentima iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kojima je poručio da vlada koju vodi veoma ceni različitost kao prednost Kosova.

U razgovoru sa rektorom Univerziteta "Ukšin Hoti" u Prizrenu, Mentorom Ališanijem, Kurti je izrazio zadovoljstvo što je u poseti drevnom gradu Prizrenu iz kojih su, kako je naveo, proizašli mnogi intelektualci i umetnici.

Uz podsećanje da je juče potpisan ugovor o stipendiji za Lendrita Ćelina, prvog Egipćanina na Kosovu, za doktorske studije, Kurti je kao značajno istakao i osnivanje Međuinstitucionalnog tima 2022. godine, koji je radio na promociji zapošljavanja Roma, Aškalija i Egipćana, pored stipendija koje su dodeljene za visoko obrazovanje i srednje obrazovanje.

"Vlada ceni različitost kao prednost jedne zemlje. Ponosni smo što svake godine imamo sve više studenata iz različitih zajednica na našim javnim univerzitetima i sve više diplomaca na našem tržištu rada", rekao je Kurti, a saopštila kosovska vlada.

Rektor Univerziteta u Prizrenu profesor Mentor Ališani rekao je da su zajednice Roma, Aškalija i Egipćana važno bogatstvo kosovskog društva.

Dodao je da na svim studijskim programima ima studenata i stipendista iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana.