Kurti: Vlada će podržati inicijativu za smanjenje jaza u obrazovanju između zajednica

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je veliki jaz u uslovima obrazovanja dece iz romske, aškalijske i egipatske zajednice u odnosu na druge i pozdravio inicijativu za otvaranje centara za učenje u kojima će deci iz tih zajednica uz profesionalnu pomoć biti omogućeno napredovanje u obrazovanju, prenosi Reporteri.

„Jaz se povećao tokom pandemije, jer su mogućnosti za decu Roma, Aškalija i Egipćana da pohađaju onlajn nastavu više nego ograničene“, rekao je Kurti na sastanku organizovanom u cilju izgradnje novog Centra za zajednice i učenje u Kosovom Polju.

Pozdravljajući mobilizaciju zajednice za izgradnju Centra Kurti naglasio snažnu Vlade.

„Ove godine MONT je opredelio fond od 200.000 evra za organizacije civilnog društva koje podržavaju rad centara za učenje, potrudićemo se da sledeće godine povećamo iznos. Profesionalna pomoć u centrima za učenje biće važna za decu iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana i podstaći će ih da da nastave školovanje“, rekao je Kurti.

Istakao je da je, ove godine u saradnji sa međunarodnim partnerima, dodeljeno 596 stipendija za srednjoškolace i da će se nastaviti saradnja sa partnerima u tom pravcu.

„U javnom visokom obrazovanju nastavićemo sa pozitivnom diskriminacijom u pogledu rezervisanih kvota i stipendija za pripadnike manjinskih zajednica, ali od ove godine više studije u javnom sektoru biće pristupačnije, jer će biti besplatne za sve“, rekao je Kurti.