Leposavić: Đaci se vratili u školu, na ulicama ih sačekali i Kfor i specijalna policija

Nova školska godina počela i u Leposaviću
Izvor: Kosovo Online

U svim sredinama na Kosovu, u kojima se nastava odvija po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, danas je počela školska godina.

Reporter Kosovo onlajna zabeležio u Leposaviću dolazak đaka prvog dana nove školske godine u Osnovnoj školi "Leposavić" i Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla".

Na početku nove školske godina u Leposaviću će učenici po dolasku u školu i odlasku, morati da prođu pored specijalnih jedinica Kosovske policije, kao i pripadnika Kfora, koji se više od tri meseca nalaze ispred opštinske zgrade i čuvaju albanskog gradonačelnika Ljuzljima Hetemija, koji je izabran na lokalnim izborima na kojima Srbi nisu učestvovali i koji od ulaska u kancelariju nije izlazio iz te zgrade.

U Osnovnoj školi "Leposavić" školu pohađaju i deca sa posebnim potrebama u specijalnom izdvojenom odeljenju, a koja je deo škole "Kosovski Božur" iz Severne Mitrovice.

Roditelji koji su ih jutros dovezli u školu automobilima prošli su upravo pored vojnika Kfora, sa kojima su postigli dogovor da mogu dovoziti svoju decu do škole.

Nakon što su roditelji napustili školsko dvorište, vojnici Kfora su uklonili metalne ograde sa glavnog puta u centru Leposavića i oslobodili da se saobraćaj od danas neometano odvija.

Ministarstvo prosvete Srbije uputilo je smernice svim školama, pa je tako školska godina i u srpskim sredinama na Kosovu počela takozvanom tematskom nedeljom i radionicama.