Manastir Dečani sad čuvaju komšije iz Severne Makedonije

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

U glavnoj ulici u Dečanima nema uobičajene gužve. Da li zbog vrućine ili nedavne afere oko trovanja vodom teško je ustanoviti. Putem koji vodi prema manastiru gotovo da ne prolaze vozila, a na prilaznom putu ka svetinji u toku su radovi na proširenju i zaštitnom bedemu, pišu Novosti u reportaži.

Ispred prvog punkta Kfora, nekoliko stotina metara od svetinje, žardinjere sa cvećem, nedavno postavljene kao svojevrsne barikade. Sa leve strane puta oklopno vozilo, a sa desne drveni objekat u kojem dežuraju pripadnici mirovne misije. Nekoliko njihovih vozila je na samom prilaznom punktu.

"Dajte nam vaša dokumenta i dobićete propusnicu za ulazak u manastir. U porti i u crkvi ima nekoliko posetilaca, ali možete ući“, kaže nam na gotovo čistom srpskom jeziku vojnik Kfora, a po amblemu na rukavu uniforme shvatili smo da je iz Severne Makedonije.

Otključava nam gvozdenu kapiju koja vodi ka glavnom ulazu u manastirsko zdanje.

"Uprkos svemu posete su svakodnevne, pojedinačne ili organizovane“, kaže nam jedan od monaha.

U manastirskom konaku čija prostrana terasa gleda na ulaz u crkvu, sede dva Italijana diveći se arhitekturi ovog hrama. Kroz portu idu momak i devojka u poodmakloj trudnoći. Kažu da su iz centralne Srbije i da su došli da se pomole Svetom kralju Stefanu Dečanskom, za zdravo potomstvo.

U crkvi kraj kivota sa moštima svetitelja pripadnik međunarodne misije u društvu devojke, prevodioca iz Hrvatske.

Nedavna afera oko trovanja vode u Dečanima, na situaciju u svetinji gde se monaštvo bavi svakodnevnim zaduženjima, kako nam rekoše, nije uticala. Bratija izvršava svakodnevna poslušanja, posetioci obilaze svetinju, a vojnici Kfora je obezbeđuju.

"Ovde ljudi dolaze da potraže Božju blagodat, da se pomole za zdravlje i snagu, da izdrže sve što im predstoji u životu“, kaže nam jedan iskušenik i dodaje "jednostavno, čak i oni koji dođu više iz radoznalosti i ne znaju ništa o manastiru, zainteresuju se za njegov istorijat“.

U ovoj svetinji koja odiše nekom posebnom božanskom energijom napajaju se svi oni željni duhovnosti i smirenja od svakodnevnih problema i nedaća.

PR
29. Jul 2021.
Bilo kako bilo lakše je kad su Makedonci, do juče pravoslavni u jednoj Crkvi sa nama a malo još iza toga narod cara Dušana i kraljevića Marka