Sava Janjić: Nemamo poverenja u kosovske vlasti da će zaštiti naše nasleđe

sava janjić
Izvor: BBC

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić naveo je da Srpska pravoslavna crka i kosovski Srbi nemaju poverenja da "albanske vlasti na Kosovu imaju moralnu i profesionalnu sposobnost da zaštite srpske hrišćanske svetinje i baštinu na Kosovu" i podsetio da se skrnavnjenje 150 pravoslavnih svetinja i stotine grobalja dogodilo tokom prisustva mirovnih snaga na Kosovu.

Janjić je istakao da bi predaja baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu albanskim vlastima, pre ili kasnije, rezultirala varvarskim scenama skrnavljenja koje su ekstremisti među kosovskim Albancima počinili tokom nereda 2004. godine.

Iguman manastira Visoki Dečani je i citirao vladiku Teodosija koji je rekao da "oni teže da prisvoje naše nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom“.

Iguman Sava Janjić je podsetio da je uništavanje srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i stotina pravoslavnih grobalja nastavljeno uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga.

„Uništavanje 150 srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu nastavljeno je uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga od kraja rata 1999. godine. Ekstremisti među kosovskim Albanacima takođe su opustošili stotine hrišćanskih  pravoslavnih grobalja“, objavio je na Tviteru iguman manastira Visoki Dečani.