Marković: Vidovdan je veliki praznik koji nas određuje kao narod

Predrag Marković
Izvor: Printscreen

Istoričar Predrag Marković ocenio je danas da je Vidovdan neobična istorijska priča, i da je, osim toga što je izuzetan istorijski kuriotzitet, to priča o žrtvovanju, o prvenstvu viših ciljeva nad nižim ciljevima, prenosi RTV.

"Mi smo narod dostojan legende, Vidovdan je neobična istorijska priča, osim toga što je izuzetan istorijski kuriotzitet, to je priča o žrtvovanju, o prvenstvu viših ciljeva nad nižim ciljevima, carstvo nebesko za koje se u našim mitovima opredelio knez Lazar. Ono veliča više vrednosti koje prevazilaze ovozemaljsko", rekao je Marković za Tanjug.

Dodao je da Vidovdan Srbima daje neobičnost kao narodu, kao i da ne postoji narod koji ima tako jedinstvenu priču u priči o svom postojanju.

"Znate li koliko se puta desilo da oba vladara poginu u bitci, tri ili četiri puta, i to su sve bili manji vladari od sultana Murata", istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, istoričari veoma malo znaju o Kosovskoj bitki.

"Znamo svega imena dva, tri učesnika, od hiljade srpskih oklopnika mi znamo Vuka Brankovića, bosanskog vojvodu Vlatka Vukovića, znamo kneza Lazara, znamo Bajazita i Murata i ništa više. Taj događaj je toliko zbunjujuć, nisu Evropljani slučajno mislili da su hrišćani pobedili jer se turska vojska povukla, što je u to vreme bio običaj kada vojska izgubi", objasnio je Marković.

Marković je rekao da je za Srbe osim Vidovdana, najvažniji praznik Sretenje.

"Ono je dan slobode, a Vidovdan dan žrtve, sloboda i žrtva su velike teme naše istorije, ja bih ta dva događaja posmatrao u istoj ravni", istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, legenda o Kosovskoj bitki formirana je u 15. ili 16. veku. Naglasio je da Vuk Branković tokom bitke nije izdao, kao što se navodi u mitu. Kako kaže, Kosovo je mitska tačka naše istorije.

"Kosovo je jedna mitska tačka naše istorije, ali za razliku od drugih naroda koji izmišljaju svoju istoriju poput Albanaca, Severne Makedonije, kod nas je mit jednako sjajan kao istina, to jest istina je veličanstvena kao mit", ocenio je on.

Marković je rekao da je Vidovdan veliki praznik koji Srbe određuje kao narod.

"Svaki istorijski događaj postaje značajan kada dobije simboliku, to vam je kao u životu, neki događaji su važniji od drugih", zaključio je Marković.