Matić: Otvoreni Balkan otvara turizam

Tatjana Matić
Izvor: Tanjug

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je danas na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu, na plenarnoj sesiji o turizmu, da je za veći razvoj turizma u regionu neophodno formiranje zajedničke turističke ponude i najavila da će početkom septembra biti organizovan veliki sajam hrane, vina i turizma u okviru "Otvorenog Balkana", prenosi RTV.

Sajam će dodatno promovisati turizam u regionu, istakla je Matićava.

"Smatramo inicijativu OB jako značajnom koju smo dugo čekali i kao nešto novo i što je regionu bilo zaista neophodno u regionu, ka pomirenju, ali i ekonomskom iskoraku", rekla je Matićeva na sesiji na kojoj je učestvovala sa resornim ministrima Albanije i Severne Makedonije.

Ona je kazala da nam je u ovim okolnostima inicijativa OB više nego ikada potrebna i izrazila uverenje da će današnje potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Albanije da ti konkretne rezultate već tokom ove sezone.

Dodala je da će se pridružiti i Severna Makedonija i izrazila je uverenje da će se pridružiti i ostali susedi.

"Logično je da ova inicijativa i krene i napravi prvi iskorak upravo u sektoru turizma. Srbija je 2021. završila sa rekordnim deviznim priliva od turizma, sa ostvarenih 1,6 milijardi evra", podsetila je Matićeva.

Istakla je da je Srbija već tokom prvih pet meseci ove godine nastavila da niže uspehe u ovom sektoru i zabeležila rast dolazaka turista od 68 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Samo broj dolazaka stranih državljana beleži rast od 152 odsto, dodala je.

Poručila je da je neophodna regionalna saradnja za dalji razvoj turizma i pravljenje zajedničke ponude za daleka tržišta.

"Moramo da razmišljamo šire i kao region da se postavimo na pravi način. Ovo udruživanje može da bude vrlo profitabilno za privredu i korist za građane. Cilj nam je da omogućimo i kroz ovaj memorandum priznavanje licenci i omogućavanje turističkim radnicima da mogu da rade bez problema", kazala je ministarka.

Matićeva je rekla da će puno značiti za turizam kada proradi identifikacioni broj OB.

Zamenik premijera Severne Makedonije Fatmir Bitići ocenio je da je regionalna turistička saradnja važna za budućnost regiona.

"Povezivanje naših ekonomija i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta od preko 10 miliona ljudi, jedan je od razloga za stvaranje inicijative Otvoreni Balkan, koja podstiče ekonomski rast, omogućava slobodno kretanje ljudi između zemalja, uz podršku i promociju turizma", rekao je Bitići.

Albanska ministarka Kumbaro Furki je naglasila da će unapređenjem vazdušne i kopnene infrastrukture, povezivanjem Tirane sa Skopljem, Prištinom, Podgoricom, Beogradom i Sarajevom, regionalne destinacije postati lako dostupne kao vikend destinacije.

"Inicijativa Otvoreni Balkan je u ovim teškim trenucima privrede pokazala da su, kao nikada do sada, Severna Makedonija, Albanija i Srbija premašile sva očekivanja u pogledu saradnje i međusobne pomoći i podrške", izjavio je ministar privrede Makedonije Krešnik Bekteši.