Tegeltija: Privrednici i građani BiH apsolutno uz "Otvoreni Balkan"

Zoran Tegeltija
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je na Samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu da, nažalost, u BiH ne postoji konsenzus oko te regionalne inicijative iz političkih razloga, iako je apsolutno podržavaju i poslovna zajednica i građani, prenosi RTV.

"Iskreno se nadam da sam poslednji koji govori kao posmatrač ili gost 'Otvorenog Balkana' već kao punopravni član", rekao je Tegeltija.

Istakao je da u BiH ne postoji konsenzus oko projekta "Otvoreni Balkan", niti ozbiljnih odgovara zašto, niti negativnih odgovora, već samo ćutanje.

"Ako imate pisanu inicijativu i ona stoji u fiokama onih koji bi trebalo da odluče. Po meni, razlozi su predrasude iz prošlosti o tome ko je predlagač ove inicijative i ko će da iz toga profitira, da li je ovo zamena za Zapadni Balkan ili EU. Deo je i političkih uticaja pojedinih grupacija koje smatraju da bi to bio neuspeh ako bi se ovakve inicijative prihvatile. Uvek u BiH ima i uticaja sa strane, pojedinaca i ambasada, koji smatraju da BiH ne treba da bude u 'Otvoreni Balkan'", naveo je Tegeltija.

Smatra i da u BiH u poslednje dve godine nije bilo dovoljno hrabrosti da se pristupi "Otvorenom Balkanu".

"I sada se postavljaju pitanja u BiH šta ja to radim ovde. Znam da sva poslovna zajednica u BiH apsolutno podržava inicijativu 'Otvoreni Balkan' i ona je za mene osnov razvoja naše društva i znam da najveći broj građana u BiH podržava ovaj projekat", naglasio je Tegeltija, prenosi Tanjug.

Кaže da su spremni da potpišu sve odluke "Otvorenog Balkana" čim se za to donese politička odluka u BiH i da je siguran da ta inicijativa može pokrenuti sav potencijal ovog regiona, kao i da je siguran da će BiH pre ili kasnije postati članica "Otvorenog Balkana".

Gledajući obraćanje specijalnog američkog izlasnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i njegovu podršku "Otvorenom Balkanu, uliva mi uverenje će BiH brzo postati članica OB, naveo je Tegeltija.

"Кada je bila pandemija zatvorili smo granice i pokušavali da nabavimo sve samo za sebe, a onda je Vučić počeo da poklanja vakcine, ne da prodaje, već poklanja i otvorila se neka druga slika o toj situaciji", istakao je Tegeltija.