Milutinović: Studentima odobren dodatni martovski ispitni rok

Zgrada dekanata Medicinskog fakulteta u KM
Izvor: Kosovo Online

Studentima koji žive van Kosova i koji zbog antikovid mera koje su na snazi nisu mogli da budu prisutni na predavanjima u januaru i nisu bili u mogućnosti da polažu ispite, omogućen je dodatni ispitni rok koji će se održati u martu, rekla je za Kosovo onlajn predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Severnoj Mitrovici Kristina Milutinović.

Naime, antikovid mere koje je kosovska vlada uvela 22. januara onemogućavaju kretanje većini studenata koji žive van Kosova a koji nemaju dokaz o primljene tri doze vakcine ili dve doze uz negativan PCR test.

Milutinović kaže da većina studenata van Kosova nema dokaz o primljenim vakcinama i samim tim ne mogu da pohađaju predavanja i vežbe na fakultetima, ali ni da polažu ispite u redovnom ispitnom roku.

"Redovni januarski ispitni rok sprovodi se svake godine na našem fakultetu, ali ove godine studenti nisu bili u mogućnosti da dodju i polažu  ispite, niti da slušaju predavanja ili da budu prisutni na vežbama zbog mera koje su donete od strane kosovske vlade koje su stupile na snagu 22. januara", rekla je Milutinović.

Ona je navela da je predlog o dodatnom ispitnom roku poslat Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SCONUS), i da je dogovor postignut.

"Pokušali smo i uspeli u realizaciji dodatnog ispitnog roka. Studentima koji nisu mogli da budu prisutni na predavanjima u januaru i koji nisu bili u mogućnosti da polažu ispite, omogućen je dodatni ispitni rok koji će se održati u martu“, rekla je ona.

Dodala je da se nadaju da će uskoro da dođe do promene mera i da će moći normalno da nastave sa obrazovanjem i polaganjem ispita.