Nevakcinisani studenti propustiće ispite na Kosovu

Zgrada rektorata Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici (2).JPG
Izvor: © Kosovo Online

Ne postoji rešenje za akademce iz centralne Srbije koji bi se sada imunizovali, jer im za prelazak administrativne linije nije dovoljna potvrda o jednoj dozi vakcine, prenosi Politika.

Oko 3.500 studenata iz centralne Srbije već dve nedelje ne mogu da odu da overe semester na nekom od deset fakulteta Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a opravdano se pribojavaju da će morati da propuste i ispitni rok koji počinje 31.januara.

Problem je što gotoo niko od njih nije primio vakcinu protiv koronavirusa, pa ih je iznenadila i zatekla postnovoodišnja odluka kosovske vlade, da se administrativni prelaz sa Srbijom od 3. januara može preći jedino uz potvrdu o dve doze imunizacije.

Student prorektor pomenutog univerziteta Nemanja Biševac ističe da ne postoji rešenje čak ni z aone koji bi se sada vakcinisali radi izlaska na ispit, jer kosovske vlasti ne priznaju potvrdu o jednoj dozi, pa čak i ukoliko bi vlasnik uz nju priložio i lekarski dokaz da je preležao kovid-19. Odluka, kaže, pogađa i deo studenata iz Makedonije, a koju je takođe uveden ovaj uslov, kao i one koji im dolaze iz Republike Srpske, jer ulaze iz centralne Srbije.

"Za razliku od dela univerziteta koji je baš u Prištini i na kom nema akademaca Srpske nacionalnosti, mi imamo i nekoliko kolega albanske nacionalnosti koji na fakultete u Kosovskoj Mitrovici dolaze iz Preševa, Medveđe i Bujanovca. Kao i većina mladih, nevakcinisani su, pa i njih pogađa ova mera. Oni na KiM uglavnom studiraju srpski jezik i vraćaju se da ga predaju u školama u rodnim mestima. Zanimljivo je da kosovska vlada nije uvela isti uslov za žitelje Albanije, pa oni bez ikakvih potvrda o vakcinama dolaze na Kosovo i Metohiju", naglašava Biševac, koji je na master studijama Filozofskog fakulteta.

Deo prištinskog univerziteta koji se nalazi u Kosovskoj Mitrovici broji oko 10.000 studenta i pod okriljem je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koje čak i finansira gradnju nove zgrade Rektorata. Javna je tajna da je baš ta ustanova jedan od nosećih stubova duhovnog opstanka srpskog življa na KiM. 

Naši fakulteti na Kosmetu, tvrdi Biševac, prednjače prema broju nevakcinisanih studenata. Pokušavali su, kaže, da ih podsticajnim merama ubede da se vakcisnišu, ali ništa nije pomoglo.

"Problem je i što, naročito mlađi Srbi ne mogu da prime vakcine na KiM, ne veruju prištinskom zdravstvenom sistemu, niti imaju takozvane kosovske lične karte, već moraju da odu na imunizaciju do centralne Srbije. Ali organizovali smo im, po fakultetima, besplatan prevoz do Raške, gde se vakcinišu naši sa severa Kosmeta. I samo ih se devetoro prijavio, od toga je troje išlo na revakcinaciju. Kosovska vlada ne dozvoljava da se vakcinacija obavlja u domovima zdravlja gde je većinsko srpsko stanovništvo, a nije im palo da doniraju bar malo vakcina ambulanti u Raškoj, ili Domu Zdravlja u Kuršumliji gde idu na imunizaciju Srbi koji žive južno od Ibra.  Svojevremeno su Albanci odlazili u centralnu Srbiju da prime vakcine, kada ih na Kosmetu nije bilo", naglašava Biševac.

Kaže da su u saradnji sa Rektoratom tražili rešenje problema nevakcinisanih studenata koji iz centralne Srbije ne mogu da dođu na januarski ispitni rok.

“Razgovarali smo sa predstavnicima lokalnih samouprava, gradonačelnicima u kosovskom sistemu i dobili odgovor da oni nemaju načina da izvrše pritisak na Prištinu", ističe Biševac.  

Vitošević: Univerzitet ne može da utiče na odluku Prištine

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević ističe da je odluka koju su donele prištinske vlasti takva da niko iz ustanove kojom rukovodi ne može da utiče na nju.

Pojašnjavanja da su svi fakulteti obezbedili akademcima praćenje nastave na daljinu, ali da je problem što na polaganju ispita student mora biti fizički prisutan.

On naglašava da će probati da izađu u susret akademcima Koliko god je moguće, ali da se plaši da će biti nemoćni u situaciji kada se u februaru zahukta prvi ovogodišnji ispitni rok.

"Nijedan od univerziteta u Srbiji nije akreditovan za polaganje ispita putem onlajn veze - pa ni naš. Ponovo ćemo sesti i dogovoriti se šta možemo da uradimo kako bismo olakšali problem nevakcinisanim akademcima koji uče kod kuće u centralnoj Srbiji i spremaju se za polaganje ispita", rekao je Vitošević.