Ministarstvo kulture Srbije osudilo najavu Prištine da ne odustaje da kuću Džafera Deve proglasi centrom za kulturu

ministarstvo kulture Srbije
Izvor: ministarstvo kulture Srbije

Ministarstvo kulture Srbije osudilo je najavu Prištine da neće odustati od namere da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Južnoj Mitrovici proglasi centrom za kulturu.

U saopštenju Ministarstva se navodi da ovakvi projekti predstavljalju falsifikovanje istorije i promovisanje zločina i nasilja.

"Projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu i od strane međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Кosovu i Metohiji. U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost", navodi se u saopštenju.

Iz ministartva napominju da je  reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

Takođe, Ministarstvo kulture podseća da je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzep Borelj u odgovoru Ministarstvu kulture povodom upozorenja na ovakva dešavanja, naglasio da Evropska unija snažno osuđuje antisemitizam i ksenofobiju i sve njene manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama.

Inače, u budžetu za 2023. godinu Ministarstvo kulture Kosova predvidelo je 300.000 evra za renoviranje kuće Džafera Deve.