Ministarstvo kulture Srbije: Priština nastavlja sa nasiljem nad duhovnim nasleđem, da ukloni tragove postojanja Srba na KiM

Ministarstvo kulture Srbije
Izvor: Vlada Srbije

Povodom medijskih izveštaja o zauzimanju oko 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i Crkve Bogorodice Hvostanske, koja datira iz šestog veka u opštini Istok i angažovanju teške mehanizacije na tom lokalitetu, Ministarstvo kulture Srbije poručilo je danas da Priština nastavlja sa nasiljem nad srpskim sakralnim duhovnim nasleđem u cilju zastrašivanja i progona, kao i prisvajanja kulturne baštine u sklopu "projekta lažne države"

"O licemerju otimanja srpskog kulturnog nasleđa grubim falsifikatima pod maskom njegove zaštite posebno jasno svedoče činjenice da se ovo dešava upravo na području gde se nalaze srpski povratnici, izbegli od albanskog pogroma, i to u vreme duhovnih praznika", ističe se u saopštenju.

Tako je nasilje sračunato da postigne najjači efekat nečovečnosti i skrnavljenja, ukazuju iz Ministarstva kulture.

"Ovaj obrazac je, nažalost, dobro poznat, jer je često korišćen u nasilju nad nasleđem i pravima srpskog naroda. Sve ovo bi moralo da bude još vidljivije i da zahteva reakciju međunarodne zajednice, imajući u vidu bezočne pretenzije Prištine da se brutalnim nasiljem nad srpskim kulturnim nasleđem preporuči za članstvo u međunarodnim organizacijama, i to upravo onim koji brinu o nasleđu od univerzalne vrednosti, kakvo je upravo ogromno i izvanredno vredno srpsko sakralno nasleđe na Kosovu i Metohiji. Nažalost, upravo je njegova izuzetna vrednost za čitavo čovečanstvo ono što izaziva apetit za uništavanjem i prisvajanjem", navodi se.  

Podseća se i da je samo tokom pogroma uništeno 35 crkava i manastira, od kojih je 19 spomenika kulture prve kategorije, kao i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane.

Istovremeno, uništeno je i ukradeno oko 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji, a zapaljena su i oskrnavljena brojna srpska groblja.

Zbog kontinuirane ugroženosti, srpski  manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške su 2006. godine upisani na Listu svetske baštine u opasnosti. 

U saopštenju se ističe i da je skrnavljenje svega što je srpsko uvek imalo isti cilj, da sejanjem straha ukloni i srpski narod i tragove njegovog postojanja sa prostora Kosova i Metohije, kolevke njegove državnosti i kulture.

"Dokaz za to je i često skrnavljenje pravoslavnih grobalja, kao posebno brutalna demonstracija mržnje i anticivilizacijskih poriva. Ministarstvo kulture ponovo apeluje na sve međunarodne organizacije i institucije da konačno reaguju na politiku mržnje i nasilja u okviru svog mandata i svojih nadležnosti kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava Srba i kulturna i verska baština na Kosovu i Metohiji. U suočavanju sa mnogostrukim i konstantnim nasiljem i poricanjem očigledinh istorijskih istina, nastavićemo da uporno i posvećeno negujemo našu tradiciju i kulturu kao poseban duhovni izraz srpskog naroda i univerzalno dobro čitavog čovečanstva", zaključuje Ministarstvo u saopštenju.