Ministarstvo kulture Kosova i crkvu u Gornjem Strmcu stavilo pod zaštitu

Crkva u Gornjem Štimlju
Izvor: Printskrin/Dukađini

Ministarstvo kulture u Vladi Kosova stavilo je i crkvu u Gornjem Strmcu pod zaštitu, što se vidi u dokumentu u koji je Kosovo onlajn imao uvid.

Pojedini mediji na albanskom su ranije objavili da je u pitanju rimokatolička crkva, iako se na snimcima unutar hrama vide samo ikone srpskih pravoslavnih svetitelja.

Kako Kosovo onlajn saznaje iz krugova SPC, u pitanju je sličan pokušaj zavađivanje pravoslavne i rimokatoličke crkve kao što je to bilo 2018. godine, kada je na inicijativu tadašnjih vlasti iz Prištine na temeljima pravoslavne crkve u Novom brdu služena misa.

Podsetimo, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić poručio je na društvenoj mreži "X" da režim Aljbina Kurtija planira da još jednu pravoslavnu crkvu na Kosovu proglasi za rimokatoličku.

"Sledeća meta Kurtijeve vlade je pravoslavna crkva u Gornjem Strmcu (Perkovcu), opština Zubin Potok, za koju se takođe lažno tvrdi da je rimokatolička. Ovi neviđeni i necivilizovani postupci u božićnim danima savršeno opisuju stvarnost današnjeg Kosova", napisao je Mijačić.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska saopštila je pre dva dana da je Ministarstvo kulture Kosova bez odobrenja Srpske pravoslavne crkve započelo "obnovu" pravoslavne crkve u selu Gornje Vinarce u Južnoj Mitrovici, i proglasilo je "katoličkom", a sve to u nameri da, kako navode, prisvoji baštinu SPC.